LAKTAŠI, 18. septembra – Srpska pravoslavna crkva već godinama apeluje na građane da prilikom pogreba, umjesto cvijeća i pića koji se tradicionalno nose na sahrane, porodicama preminulih daju protivvrijednost u novcu.

groblje-01-foto-S-PASALIC-e1531836640218

Ovakav način izražavanja saučešća bio daleko praktičniji i korisniji.

– Prilikom sahrana donese se mnogo vijenaca i buketa cvijeća, koji svi ne mogu ni da stanu na grob. Većina cvijeća bude bačena, tako da bi bilo mnogo korisnije porodicama preminulih dati novac. Na ovaj način bi se umnogome olakšali troškovi sahrane, koji u današnje vrijeme uopšte nisu zanemarljivi. Riječ je o troškovima opreme i pogrebnog ručka, kao i izdatku za grobno mjesto, ukoliko ono nije obezbijeđeno prije sahrane – objašnjavaju sveštenici.

 

Ističu da prednost ovakve prakse u budućnosti nije isključivo finansijskog karaktera.

– Donošenje plastičnog cvijeća na pravoslavne sahrane paganski je običaj, za kojim nema nikakve potrebe. Iz tog razloga, iskorjenjivanje dosadašnjih običaja bilo bi korisno u materijalnom pogledu, a istovremeno bi značilo vraćanje starim pravoslavnim običajima – poručuju oni.

Iz pojedinih crkvenih opština još ranije su saopštili da će u crkvama na vidno mjesto postaviti kutiju, u koju će se stavljati novčani prilozi. Naglasili su i da rade na uvođenju novih pravila kod izjavljivanja saučešća, koje bi trebalo da se izražava isključivo rukovanjem, umjesto dosadašnjeg ljubljenja.

 

Srpskainfo