LAKTAŠI.22.maja- Prosječna isplaćena neto plata u aprilu u Republici Srpskoj iznosila je 821 KM i realno je veća u odnosu na martovski prosjek za 0,3 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Najviša prosječna aprilska neto plata od 1.439 KM bila je u sektoru finansijske i djelatnosti osiguranja, dok je najmanja prosječna neto plata od 547 KM bila u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

konvertibilne-marke-nova-slika
U aprilu u odnosu na mart najveći nominalni rast neto plate od 12,5 odsto registrovan je u području poslovanja sa nekretninama, dok je najveći procentualni pad od 10,2 odsto bio u područijima stručne, naučne i tehničke djelatnosti.

Cijene proizvoda i usluga koji se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj u aprilu u odnosu na mart niže su u prosjeku za 1,1 odsto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 0,8 odsto.

Najveći rast cijena u aprilu od 0,5 odsto bio je kod hrane i bezalkoholnih pića, usljed viših nabavnih cijena voća, povrća, ribe, hljeba i žitarica, dok je najveći pad cijena u aprilu od 9,8 odsto bio kod stanovanja zbog prelaska na obračun električne energije po nižim tarifama.

/SRNA/