LAKTAŠI, 15. februara – Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Sretenje Gospodnje kao uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu.

Sretenje je jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika jer ukazuje na prvi susret Spasitelja sa ljudima, a slavi se još od vremena cara Justinijana, i to uvijek četrdesetog dana od Božića.

Postoji nekoliko vjerovanja koja se u narodu vezuju za ovaj praznik, a jedno od njih kaže da se na današnji dan susreću zima i ljeto, pa dani postaju duži, a vrijeme osjetno toplije.

Ako danas, vjeruje narod, osvane sunčan dan, a medvjedi se uplaše od sopstvene sjenke i vrate u zimski san, zima će potrajati još šest nedjelja. Ako ne vide sjenku, izaći će iz svojih pećina da potraže hranu i zima je gotova.

Kako narod vjeruje, danas obavezno treba upaliti svijeće jer njihov plamen štiti kuću od svih nesreća.

Međutim, najzanimljivije vjerovanje je ljubavne prirode. Naime, vjeruje se da na današnji praznik neudate djevojke pronalaze svoje izabranike. Djevojke vjeruju da će im budući muž ličiti na prvu mušku osobu koju danas ugledaju.

(Žena Blic)