LAKTAŠI, 07. januara – Pravoslavni vjernici prema julijanskom kalendaru danas proslavljaju Božić, najradosniji hrišćanski praznik koji prati niz lijepih običaja i porodična okupljanja.

DANAS SE PRAZNUJE NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK Ovo je niz običaja koji prate Božić, a ovako se dočekuje POLOŽAJNIK
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Božić praznujemo u slavu dana rođenja Isusa Hrista, sina Božijeg, a ovo je praznik rađanja novog života i svi običaji vezani za njega za cilj imaju da se sačuva i uveća porodica, ali i imanje domaćina.

Prije svega, u kuću unosimo Badnjak, odnosno božićno drvo koje simoblizuje sreću, zdravlje i napredak. Uz drvo se daruje i žito da bi naredna godina bila plodna. Obavezno je i unošenje slame jer se na taj način prinosi žrtva duhu Hrista koji je i rođen na slami.

Još jedna nezaobilazna stvar na Božić jeste česnica oko koje se porodica okupi i okreće je u smjeru kretanja Sunca.

Za ovaj praznik priprema se prava gozba, a glavna poslastica je uglavnom prasetina koja je nagrada nakon četrdesetodnevnog posta. Uz to, vjeruje se i da božićnu svijeću ne valja gasiti duvanjem, već je treba umiriti hljebom natopljenim vinom.

FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

Još jedna nezaobilazna stvar na Božić jeste česnica oko koje se porodica okupi i okreće je u smjeru kretanja Sunca.

Prvi gost na Božić, položajnik, obavezno mora da bude darovan jer on simbolizuje božanstvo.

Pored ovih dobro poznatih običaja, za Božić se vezuje i dosta sujeverja koje narod i danas uglavnom poštuje.

Vjeruje se da na Božić nikako ne treba pozajmljivati stvari jer će u suprotnom stvari samo izlaziti iz kuće.

Na Badnji dan i Božić, vjeruju ljudi, valja raditi one stvari koje su nam zadavale probleme tokom godine, kako bismo ih u narednoj lakše savladali. Jedno od najstarijih sujeverja kaže da treba uraditi nešto malo 7. januara iako je praznik, jer to znači da će biti posla i u narednoj godini.

Jedno od najneobičnijih vjerovanja ukorijenjeno je u okolini Niša, gdje se svi ukućani istovremeno izuvaju prije jela, jer se vjeruje da će se zbog toga pilići istovremeno izleći, žene sa lakoćom poroditi, krave oteliti, a koze ojagnjiti.

Za Božić bi bilo dobro da kupite neku novu stvar, i to neki predmet za kuću koji ćete napuniti kovanicama, i tako, prema vjerovanju, porodici obezbijediti finansijsko izobilje.

Od Božića pa sve do prve slave, koja je Sveti Stefan, ne treba čistiti kuću, a gostima je strogo zabranjeno da kucaju na vrata, jer će se u suprotnom ukućani čitave godine svađati.

I za kraj, najbitniji običaj od svih. Svaka jaka emocija na ovaj veliki praznik neka bude pozitivna. Volite se, grlite, smijte i oprostite svima ako su vam nešto učinili nažao! Hristos se rodi!, piše Žena Blic.