LAKTAŠI, 20. novembrav- Sutra slavimo velikog svetitelja, arhangela Mihaila. Naš narod ima posebno verovanje u anđele. Većina naših običaja, praksi slavljenja i „obožavanja“ ovih praznika je velika greška.

arha

Srbi često traže neke magijske rituale koji generalno sa verom nemaju nikakve veze, danas ćete pročitati da je dobro ubrati list sa „hrastovog drveta“, za napredak porodice takođe je dobro započeti neki rad, žito se nikako ne kuva jer je Arhangel Mihailo živ, sve u svemu totalni paganizam. Apsolutno ništa od toga nema veze sa hrišćanstvom, a zašto naš narod to voli da čuje ili pročita, ostaje velika zagonetka.

Prvo i najbitnije je da se sutra posti, sreda je. Druga stvar koju bi trebalo ili ne uraditi je poseta svete Liturgije, naravno ako ste u mogućnosti. Treća stvar je da ritualna obožavanja u pravoslavlju nikada nisu postojala niti će, pa svi običaji koji liče na magiju nemaju temelje u veri i vrlo su pogrešni. Slavari, sutra se žito kuva. Najveća je zabluda da se ne kuva.

Tropar se čita pred doručak:

Vojskovođe Nebeskih Vojski, neprestano vas molimo, mi nedostojni, da nas vašim molitvama zaštitite kao zaklonom krila vaše nepropadljive slave, čuvajući nas koji padamo na kolena i usrdno kličemo: Izbavite nas od nevolja kao vojskovođe Višnjih Sila.

 

Izvor: beogradskiportal.rs