Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave danas spomen na Svetog Jovana Krstitelja, poslednjeg velikog proroka koji je i najavio i video očekivanog mesiju.

Sveti Jovan Krstitelj
SVETI JOVAN KRSTITELJFOTO: WIKIPEDIA

U mnogim kućama u Srbiji obeležava se danas krsna slava, koju prate i određeni običaji (Jovandan kako narod još naziva ovaj praznik je posle Nikoldana i Đurđevdana najveća krsna slava kod Srba).

A jedan od običaja kaže da na današnji dan ne treba jesti ni piti bilo šta crveno, jer ova boja simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv.

Važno je reći da se danas slave i kumstva i pobratimstva, dve značajne duhovne vrednosti koje su oličene u svetom Jovanu, kumu Božijem.

Kumstvo je za pravoslavne vernice nekada i veće duhovno srodstvo od onog krvnog, pa se današnji svetitelj poštuje u obredima i zakletvama poput ove: “Kumim te Bogom i Svetim Jovanom”.

Drugi običaj kaže da danas treba oprati ikone koje se i znose iz kuća i peru, odnosno brišu se krpom pokvašenom svetom vodom.

Ko to ne uradi, veruje se, ove godine će mu “biti oduzete ruke i noge”.

Danas se sa posebnom pažnjom izgovara: „Nad Jovanom višeg i pribranijeg nema”, a za svetog Jovana vezuje se i rečenica: „Volite jedan drugog“, što je jedno od glavnih načela hrišćanstva sačuvano do današnjih dana.

Uz pvu parolu je Sveti Jovan je mnoge preobratio u hrišćanstvo, a umro je, predanje kaže, kada mu je bilo više od 100 godina.

Veruje se da Sveti Jovan stoji na strugi Jovanovoj – na ulazu u zagrobni život i da propušta duše umrlih.

Smatra se zaštitnikom pevača, muzičara, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, obolelih od epilepsije, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom sveta.

Praznik Sveti Jovan posvećen je “Isusovom rođaku, poznatom kao Jovan Preteča. Jovan se zove Krstitelj, jer je, po verskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak. Ovaj praznik slavi se više puta u godini: 7. jula (Ivanjdan – rođenje Svetog Jovana), 11. septembra (Usekovanje glave) i 6. oktobra kada se obeležava svetiteljevo začeće”.

Bitno je inapomenuti da je današnji datum kao krsno ime Svetog Jovana crkv odredila u odnosu na Bogojavljanje jer je tog dana, 19. januara, Jovan krstio Isusa u reci Jordan – upravo zato je n nazvan “krstitelj”.

 

Blic