Laktaši - sjećanjeFoto: SRNA
Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća obilježen je dan sjećanja na 38 boraca Prve laktaške lake pješadijske brigade poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Na inicijativu Opštinske boračke organizacije i uz podršku opštine, otkrivena je spomen-ploča, postavljena na zgradi fudbalskog kluba Laktaši, na mjestu gdje je i formirana Brigada 3. jula 1992. godine, saopšteno je iz ove opštine.

Načelnik opštine Lkataši Miroslav Bojić izjavio je da herojstvo srpskog vojnika, posebno iskazano u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, ne smije i neće biti zaboravljeno.

– Ono je putokaz današnjim i budućim generacijama kako se brani sloboda i čuva otadžbina. Naše društvo ovu neizmjerno veliku žrtvu nikada neće zaboraviti i u prioritetu našeg djelovanja i dalje će ostati zaštita porodica poginulih, ratnih vojnih invalida i boraca odbrambeno-otadžbinskog rata – poručio je Bojić.

Predsjednik Boračke organizacije Laktaši Ostoja Bilak opisao je ratni put ove brigade, od Pruda i Odžaka do Ozrensko Vozućkog ratišta, ali i njihovo stradanje.

– U ovim bitkama i u toku rata, nažalost, 38 vojnika je poginulo, a sedam pripadnika Prve laktaške lake pješadijske brigade je nestalo – rekao je Bilak.

U Laktašima je juče obilježen dan sjećanja na 38 stradalih boraca Prve laktaške lake pješadijske brigade u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

RTRS