Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obavještava poljoprivrednike da je danas objavljen Јavni poziv za podnošenje prijava za odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije u 2022. godini, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Јavni poziv je otvoren 30 dana od dana objavljivanja.

Iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske podsjećaju poljoprivrednike na obavezu ažuriranja podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava i Registru korisnika podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede i sela u Srpskoj, što je jedan od uslova za ostvarivanje prava na korištenje novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela.

Poljoprivredna gazdinstva koja nisu obavila redovno godišnje ažuriranje podataka neće moći ostvariti pravo na podsticajna sredstva za kapitalne investicije, navodi se u saopštenju.

Nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava obavezni su Poreskoj upravi Srpske prijaviti obavezu doprinosa za 2021. godinu u skladu sa propisima o doprinosima, te izmiriti obaveze po osnovu naknade za protivgradnu zaštitu za 2021. godinu u skladu sa propisima o protivgradnoj zaštiti.

Poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar gazdinstava svake godine, od 1. januara do 15. maja, obavezno prijavljuju nadležnoj organizacionoj jedinici APIF podatke o načinu korišćenja registrovanog zemljišnog posjeda, to jest podatke o zasijanim, odnosno zasađenim poljoprivrednim kulturama na registrovanom poljoprivrednom zemljištu i vrstama i trenutnom brojnom stanju stočnog fonda.

Porodično gazdinstvo upisuje se u Registar gazdinstava kao komercijalno ili kao nekomercijalno gazdinstvo.

Јavni poziv možete pronaći na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, kao i na sajtu Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske, piše RTRS.