GRADIŠKA, 05. oktobra – Luk, strijela, katapult, praćka, mačevi, štitovi, konjanici čine samo dio viteških rekvizira koji su pobudili veliko interesovanje na „Danu viteštva” u Gradiški, posebno među najmlađima.

Djeca iz gradskih vrtića su sa znatiželjno pratila program kojeg su organizovali Zavičajni muzej i „Kulturni centar” u okviru višednevne manifestacije „Gradiška jesen”.

– Naše „Viteško selo“ i radionice su okupile oko 400 djece. To je istinsko osvježenje, povratak u naizgled nestvarnu prošlost koja budi i raspaljuje maštu – kaže Bojan Vujinović, direktor „Zavičajnog muzeja”.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

 

U „Viteškom selu“ pored Save dominirali su vitezovi iz reda „Čuvari koplja Svetog Georgija“ i „Kozarački vitezovi“ koji su prikazali borbe i ostale viteške veštine.

– Djeca su učila da rukuju replikama mačeva i da se međusobno bore. Članovi Streličarskog kluba iz Banjaluke učili su ih da gađaju lukom i strijelom, a organizovan i poligon spretnosti – naveo je Vujinović.

On je dodao da su članovi Lovačkog udruženja „Prosara“ kuvali viteški kotlić, a članovi KUD-a „Kolovit“ pravili pekmez i uštipke koje su podijelili posjetiocima „Viteškog sela”.

Duško Mazalica, glumac iz Banjaluke u ulozi viteza kaže da je istinsko zadovoljstvo bilo gostovanje u Gradiški.

 

– Djeca, ali i stariji su prilazili konju i vitezu, pitali, slikali, djelovali veoma ushićeno. I ja sam imao dobrog i poslušnog konja, zato sam u tom ambijentu i ulozi i ja uživao – rekao je Mazalica.

Foto Milan Pilipović7RAS Srbija

 

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS naglašava da je Ministarstvo podržalo manifestaciju, koja pruža mogućnost učenicima, ali i svim građanima da više saznaju o našoj istoriji.

– Ministarstvo će i dalje podržavati ovakve manifestacije. Nadam se da će naredne godine biti još više posjetilaca – rekao je Malešević.

U okviru „Dana viteštva i tradicije“ u Kulturnom centru je predstavljena knjiga „Stari zanati u Republici Srpskoj“, autora Vladimira Đukanovića, višeg kustosa Muzeja Srpske.

Stari zanati

U Gradiški su predstavljeni stari zanati i zanatlije. To su kovači, kazandžije, čamdžije, trnkari, obućari, opančari, remenari, pletari, poslastičari. Članice udruženja žena pokazale su ručne radove, a  pripremile su tradicionalna jela ovog područja. Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da su nove tehnologije zasjenile zanatlije, ali da još ima proizvoda koje savremene mašine ne mogu da naprave.

 

Srpskainfo