SRBAC, 13. oktobra – U više sredina srbačke opštine obnovljeno je nekoliko školskih objekata, čime su uslovi za nastavu znatno poboljšani.

Obnovljene-seoske-skole-foto-MIlan-Pilipovic

U područnoj Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Kukuljama zamjenjena je stolarija. Riječ je o 30 prozora vrijednih 25.000 KM, a novac je obezbjedilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

– Ovo je prva faza zamjene stolarije u ovoj školi. Neophodno je zamjeniti još 25 prozora. To je za našu školu veoma značajno jer smo na pragu zime i hladnih dana – kaže Radojica Vidović, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Kukulje.

On naglašava da su Kukulje posljednjih nekoliko godina jedno od najvećih gradilišta na području srbačke opštine, te među malobrojnim sredinama u Lijevče polju, gdje je povećan broj đaka. On smatra da zasluge za takav trend ima i stalno unaprijeđenje uslova života u Kukuljama. Zato navodi nekoliko ključnih poslova, prvenstveno u oblasti infrastrukture.

– Izgrađen je društveni dom, asfaltiran parking te dva kilometra seoskih puteva, okoliš sporskih terena, izgrađena tribina na stadionu Fudbalskog kluba „Mladi Krajišnik” te još nekoliko poslova, posebno na organizovanjnu i jačanju društvenog života – izjavio je Vidović.

U Gornjim Srđevićima, na drugom kraju srbačke opštine, gdje nastavu pohađa 16 učenika, takođe je obnovljena školska zgrada, zamjenjeni krov i stolarija. Ova područna škola koja djeluje u sastavu OŠ „Vuk Karadžić“ Sitneši izgrađena je 1972. godine i od tada je samo jednom, podsjećaju u lokalnoj upravi u Srpcu, ona sanirana.

– Krov je bio u dotrajalom stanju, a važnije od svega je što su uklonjene ploče od salonita za koje je utvrđeno da su štetne po zdravlje – kazala je Vesna Savić, direktorica centralne Osnovne škole u Sitnešima.

Foto: Milan Pilipovic/RAS Srbije

 

Radove na krovnoj konstrukciji izvelo je jedno građevinsko preduzeće iz Srpca, a vrijednost ove investicije je 10.000 KM. Isti iznos izdvojen je i za nabavku i postavljanje nove stolarije u cijeloj školi što je povjereno preduzeću iz Bajinaca.

 

– Stolarija je takođe bila dotrajala i trula, slaba izolacija, zbog čega se teško zadržavala toplota u školi i pored centralnog grejanja. Sada ćemo imati mnogo bolje uslove za rad – navodi direktorica Savić.

Troškovi za obnovu škole u Srđevićima obezbjeđeni su iz Kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Dane Malešević, ministar prosvjete  i kulture RS ističe da su ove godine, osim Kukulja i Srđevića, obnovljene mnoge škole u u cijeloj RS, a time i lijevčanskom kraju, za šta je utrošeno više miliona KM.

Stipendije za 87 studenata

Opštinska uprava Srbac isplatila je šestu, posljednju ovogodišnju ratu za 87 studenata stipendista koji su mjesečno dobijali po 100 KM. Na spisku su studenti čiji su roditelji poginuli u ratu ili su ratni vojni invalidi, studenti iz siromašnih porodica ili koji pripadaju kategoriji invalida.

Na evidenciji srbačkih stipendista su i četiri studenta na master studijama. Njima je isplaćen jednokratni novčani iznos od 600 KM.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević kaže da je budžetom opštine za prošlu godinu bilo predviđeno 50.000 KM za ove namjene, a ove godine je taj iznos povećan na 60.000 KM.

 

Srpskainfo