SARAJEVO, 26. oktobra – Ginisov rekord u serviranju palačinki oboren je danas u Sarajevu u okviru Sarajevskog festivala turizma. Za ovaj rezultat zaslužni su Udruženje kuvara u BiH i klub ljubitelja palačinki.

Palacinke3

Za 7 sati i 22 minute pripremljeno je 12.874 palačinke, a prošlogodišnji rekord je oboren u Moskvi s pripremljenih 12.716 palačinki.

Priprema palačinki se nastavila do isteka roka od osam sati kada je bilo spremno 14.186.

– Željeli smo skrenuti pažnju na Bosnu i Hercegovinu i mlade naraštaje kuvara, uz napomenu da ništa ne bi mogli bez pomoći starijih kolega, ali  i kolega iz drugih zemalja – rekao je predsjednik Udruženja kuvara BiH Nermin Hodžić.

Foto: Radio Sarajevo/RAS Srbija

 

Danas su na platou Skenderija u Sarajevu svi radili kao jedno, ocjena je  organizatora.

Predstavnici udruženja Pomozi.ba su spremni za dostavu palačinki socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva, domovima za nezbrinutu djecu, domovima za zbrinjavanje starih osoba, kao i migrantima i drugim koje će taj gest obradovati.

 

Sarajevski sajam turizma koji je počeo u srijedu 24. oktobra bio je prilika da na jednom mjestu Bosna i Hercegovina predstavi sve svoje turističke potencijale kako građanima Bosne i Hercegovine tako i turističkim agencijama i operaterima iz inostranstva, piše Radio Sarajevo.

Ove godine na sajmu se predstavilo 70 izlagača iz šest zemalja: Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Turske, Indije i Bosne i Hercegovine.

Sarajevski festival turizma se održao pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Sarajeva.

 

 

(Radio Sarajevo)