PODGORICA, 07. februara – Nerminu Šišiću i Jeleni Jovović, očuhu i majci petnaestomesečnog dečaka Pavla koji je prekjuče preminuo od posledica brutalnih batina, određen je pritvor do 30 dana nakon jučerašnjeg saslušanja kod sudije za istragu Višeg suda u Podgorici. Crnogorska policija sumnja da se Nermin Šišić brutalno iživljavao nad bebom, tukao ga je toliko da je dečaku stalo srce. Dečakova majka Jelena, kako se sumnja, nije učinila ništa da nasilje nad svojim jednogodišnjim detetom spreči.

Foto: Vijesti, Savo Prelević / PromoJelena Jovović

Inače, Šišiću (28), državljaninu BiH iz Tuzle, koji je osumnjičen da je na smrt pretukao petnaestomesečnog Pavla Jovovića, sina svoje nevenčane supruge Jelene Jovović, preti 40 godina zatvora, dok majci zbog kršenja porodičnih obaveza, tj. zanemarivanja deteta preti osam godina robije.

Sadašnja saznanja policije ukazuju da je Šišić dečaka tukao, jer mu je navodno smetao plač malog Pavla, a da je majka sve to gledala i nije reagovala da odbrani bebu.

Foto: Vijesti, Savo Prelević / PromoNermin Šišić

Istražuje se međutim da li majka “samo” posmatrala kako njen ljubavnik mučki tuče malog Pavla ili se Šišiću pridruživala u batinjanju 15-mesečnog dečaka.

Teško povređeni dečak je u nedelju prevezen u Klinički centar Crne Gore, gde su lekari konstatovali da je dete zlostavljano. Uprkos naporima lekara, dečak je narednog dana preminuo od povreda zadobijenih nakon što je pretučen, a u međuvremenu su uhapšeni očuh i majka.

“Niko nije prijavio nasilje nad detetom”

Izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević sinoć je, posle protestne šetnje u Crnoj Gori povodom brutalnog ubistva 15-mesečnog dečaka, rekla novinarima da je ova NVO u utorak popodne dobila anonimnu informaciju da je mališan početkom januara bio zbrinut u Kliničkom centru, te da su i tada, navodno, na njegovom telu bile vidljive povrede, ali da to policiji nije prijavljeno, pišu mediji u Podgorici.

Raičević je najavila da će danas zvanično zatražiti od nadležnih da ispitaju tačnost tih tvrdnji. Kako je rekla, uputiće dopis direktorici Kliničkog centra Zorici Kovačević i ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću.

– Dobili smo anonimnu informaciju da je ovo dete bilo, početkom januara, zbrinjavano u Kliničkom centru i to ćemo da istražimo. Tražićemo da se utvrdi odgovornost ukoliko neko nije prijavio nasilje nad detetom, a evidentno je bilo da su povrede nastale iz nasilja. To jedan lekar može da primeti… Ćutanje i okretanje glave previše košta. Vreme je da se to završi već jednom – rekla je Raičević.

Mediji u Podgorici pišu da ona nije želela da iznosi detalje o povredama koje se pominju u anonimnoj prijavi, i apelovala je na zdravstvene radnike da poštuju zakonsku obavezu i prijavljuju nasilje onda kada za njega saznaju obavljanjem službene dužnosti.

Direktorika Kliničkog centra Zorica Kovačević sinoć je za Pobjedu rekla da sumnja da su lekari mogli napraviti takav propust, ali da će već danas ispitati ove tvrdnje. Ukoliko se, kako je rekla, ispostavi da su tačne, obavestiće javnost i preduzeće rigorozne mere.

– Što podrazumeva i krivičnu prijavu protiv odgovornih, ukoliko bude propusta – istakla je ona.

 

Blic