LJUBLJANA – Zbog povećanog broja uvezenih slučjeva zaraze virusom korona u protekloj sedmici, Slovenija je odlučila da promijeni kriterijume za ulazak u zemlju, pa to više neće zavisiti do epidemiološke situacije u državi iz koje dolaze putnici, nego od njihovog kovid statusa.

Odluka kojom se ukidaju popisi država s obzirom na njihovu epidemiološku situaciju i izjednačavaju uslovi ulaska za sve putnike stupila je na snagu danas, a primjenjivaće se od četvrtka, 15. jula, saopštila je slovenačka vlada.

Za ulazak putnika u Sloveniju bez karantina kao dokaz će važiti evropska digitalna potvrda o vakcinaciji ili digitalna potvrda trećih država, a osnovni kriterijum za ulazak je dokaz da je osoba preležala kovid 19, da je vakcinisana ili da se testirala i da je rezultat testa negativan, prenosi agencija Hina.

Jedini izuzetak od tog pravila važi za strance koji u Sloveniji imaju zemlju ili nekretninu i za djecu mlađu od 15 godina ako su u pratnji roditelja ili staratelja, pa za njih neće biti karantina.

Ministar zdravlja Janez Poklukar najavio je da će se Vlada s epidemiolozima ponovo sastati u ponedjeljak radi koordinacije i mogućeg donošenja novih mjera, pošto je broj novozaraženih na dnevnom nivou protekle sedmice rastao, što se pripisuje većem broju uvezenih slučajeva, prije svega kod više grupa slovenačkih maturanata koji su boravili u španskim ljetovalištima.

“Pozivam sve koji dolaze iz inostranstva, a imaju simptome bolesti da se testiraju, a one koji su s njima bili u kontaktu da ostanu kod kuće u karantinu pet dana, a onda se testiraju”, rekao je Poklukar.

Kako prenose slovenački mediji, pooštravanjem mjera pri ulasku u zemlju vlada želi, između ostlog, da podstakne stanovništvo, posebno mlade, da se što prije vakciniše.

Nezavisne