BANJALUKA, 16. novembra – U Ulici olimpijskih pobjednika i Bulevaru srpske vojske biće izgrađena autobuska stajališta, kuda će ubuduće prolaziti dvije gradske linije 1 i 13 B.

Promjene u putanji kretanja ove dvije linije javnog saobraćaja u Banjaluci predviđene su novim ugovorom s prevoznicima, koji stupa na snagu od nove godine. Po tim izmjenama, autobus broj 1 (Nova bolnica Ortopedija) i 13B (Pobrđe (groblje) – Lazarevo) voziće ubuduće Banjalučkim poljem, pored Tržnog centra Delta.

Kako su pojasnili iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve, autobusi će na ovim linijama od kružnog toka u Lazarevu nastavljati pravo pored TC „Delta“ i skretati u Ulicu Olimpijskih pobjednika, zatim pored Poreske uprave RS na Ulicu Kralja Petra I Karađorđevića i dalje starom trasom. Naglasili su da će ove izmjene omogućiti bolju povezanost putnika s Administrativnim centrom RS, kao i tržnim centrom.

Stajališta

Zbog ovih promjena potrebno je izgraditi i autobuska stajališta kod „Delte“ i Poreske uprave. Gradska uprava prošle sedmice izabrala je firmu “Routing” za izradu urbanističko-tehničkih uslova i glavnog projekta sa revizijom za izgradnju autobuskih stajališta van kolovoza u Ulici olimpijskih pobjednika kod tržnog centra i na dijelu od Gundulićeve do Ulice kralja Petra I Karađorđevića. Posao je procijenjen na blizu 7.000 maraka sa PDV.

Pored ovih izmjena, kako je ranije rečeno, linija 13B biće i dodatno korigovana tako da će saobraćati kroz dio Lazareva – između magistralnog puta i Ulice Knjaza Miloša do ulice Despota S. Lazarevića.

– Na ovaj način ćemo imati linije koje idu glavnom ulicom Knjaza Miloša kroz Lazarevo, linije koje idu kroz naselje lijevo i desno od glavne ulice – pojasnili su ranije iz odjeljenja.

Eksperimentalni režim

U skladu s novim ugovorom, od ovog mjeseca uvedena je i nova autobuska linija broj 7, koja vozi od Lauša, preko saobraćajnice Paralele, kroz centar grada, preko Zelenog mosta i do fabrike obuće u Obilićevu. Mještani tog naselja sada su direktno povezani s Univerzitetsko-kliničkim centrom na Paprikovcu. Prvi polazak iz smjera Obilićeva je u 6.30, a iz smjera Lauša u šest sati.

– Linija je profunkcionisala u ekspertimentalnom režimu i imamo informacije sa terena da je dobro prihvaćena. Prevoznik se izjasnio da ima određen broj putnika. To je linija koju treba još “razraditi”, trebaju se putnici navići na nju. Ona za sada ide na svakih sat vremena, a ako bude bilo potrebe i interesovanja, od 31. decembra, kada stupa na snagu novi ugovor s prevoznicima, možemo pojačti broj polazaka – precizirao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić.

Novim ugovorom, koji će važiti narednih sedam godina, prevoznici su se obavezali da će u roku od dvije godine klimatizovati sve autobuse, kao i da više neće biti pet grupa linija, već tri. Takođe, vozači će imati obavezu da, pored jednokratne, prodaju i set od pet karata.

PAMETNO STAJALIŠTE

Do kraja godine u gradu bi trebalo biti postavljeno i prvo pametno autobusko stajalište, i to u naselju Lazarevo, na okretištu u blizini Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“.

– Stajalište treba da omogući pristup podacima o dolasku i odlasku autobusa, omogući punjenje mobilnih uređaja, obezbijedi pristup besplatnom internetu, korištenje bajk-šering sistema, kao i da obavještava o meteorološkim prilikama u gradu – precizirali su iz Gradske razvojne agencije.

Ovaj projekat „Poboljšanje turističkih, saobraćajnih i ostalih usluga kroz razvoj pametnog autobuskog stajališta sa info turističkim displejem“, u vrijednosti oko 50.000 KM, finansira se putem javnog poziva Grada Banjaluka i UNDP- Future City Innovation Challenge.

Srpskainfo