LAKTAŠI.21.maja- “Plaviks”, “enalapril”, “ranitidin” i “pancef” samo su neki u moru lijekova čije je nove maksimalne veleprodajne cijene u petak objavila Agencija za lijekove BiH, a kojih će se od polovine juna morati pridržavati sve apoteke.

apoteka

Cijena pojedinih lijekova, na osnovu spiska ove agencije, biće niža i za više od 50 odsto. To je omogućeno Pravilnikom o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, koji je nedavno stupio na snagu. Kako su ranije objasnili u ovoj agenciji, za korekciju cijena u apotekama biće potrebno od 15 do 30 dana.

“Ovo je prvi put da država propisuje cijene lijekova, jer je do sada to radila farmaceutska industrija, a agencija ih je samo evidentirala”, rekli su u agenciji.

Očekuje se da će primjenom ovog pravilnika na tržištu lijekova, koje je godišnje teško 520 miliona maraka, biti ušteđeno oko 50 miliona KM.

“Agencija će kontrolisati veleprodaju, odnosno da li su veleprodavci ispoštovali pravilnik, međutim, maloprodaja ostaje izvan naše nadležnosti”, kazali su iz agencije.

Međutim, s obzirom na to da je maloprodaja u entitetskim nadležnostima, postoji opasnost da apoteke snize cijenu tek za desetak odsto.

Trenutno je visina maksimalnih maloprodajnih marži na lijekove određena uredbom i u RS ona iznosi maksimalno 20 odsto, dok se u FBiH, prema nezvaničnim informacijama, u nekim kantonima kreće i do 25 odsto.

Tako bi kutija “plaviksa” sa 28 tableta, koja sada košta oko 33 KM, u apotekama u RS uskoro trebalo da bude najviše 27,20 KM.

Pojeftinjenje lijekova jedva čekaju svi stanovnici BiH, a najviše socijalno ugroženi i penzioneri.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj ističe da u RS više od 80 odsto potrošača lijekova čine penzioneri. Zbog velike potrošnje skupe medikamente, kaže, smatrali su zajedničkim problemom, zbog čega su zajedno sa kolegama iz FBiH prijetili protestima.

“Penzioneri su najviše oštećeni zbog skupih lijekova. Na taj način uzimali su nam posljednji zalogaj iz usta, jer su mnogi skoro čitave penzije davali za lijekove”, rekao je Rakulj.

Dodao da će ovo pojeftinjenje penzionerima mnogo značiti. Međutim, u pojeftinjenje će povjerovati, kaže, tek onda kad cijene budu niže i u apotekama.

Pojeftinjenje pojedinih lijekova, a naročito antibiotika “pancefa” koji se često propisuje djeci za liječenje bakterijskih infekcija, obradovalo je i mnoge roditelje. Za ovaj lijek sada moraju da izdvoje oko 18 maraka, dok će ubuduće njegova maksimalna veleprodajna cijena biti 8,83 KM.

BiH je proteklih godina bila jedina zemlja u Evropi koja nema pravilnik o lijekovima. Građani su zbog toga plaćali višestruko skuplje lijekove nego u zemljama regiona, zbog čega su prečesto u nabavku odlazili preko Drine.

(GlasSrpske)