LAKTAŠI, 18. septembra – Srbin iz Australije Milorad Majkl Trkulja, rodom iz Kukulja kod Srpca, primorao je australijske vlasti da donesu novi zakon nakon što je u sudskim procesima protiv kompanija “Gugl” i “Jahu” dobio skoro milion dolara odštete zbog narušavanja ugleda.

Foto: Glas srpske / RAS Srbija

Australijski Vrhovni sud doneće novi zakon na osnovu presuda proisteklih iz tužbi iza kojih stoji Trkulja.

– Protiv “Gugla” sam 16. juna najvišoj sudskoj instanci u Australiji, čiju odluku niko ne može da sruši, podneo novu tužbu. Na osnovu te moje tužbe devetočlano sudsko veće je 25. avgusta donelo odluku da im do 19. septembra budu dostavljeni spisi u kojima je siže ranijih presuda. Na osnovu toga doneće novi zakon za tu oblast, što je prvi takav slučaj u svetu – kaže Trkulja za “Glas Srpske”.

Dodaje da je sada još uvereniji da će i njegova nova tužba imati pozitivan ishod.

– Ročište sledi odmah posle stupanja na snagu novog zakona, a to će biti uskoro – kaže Trkulja.

Na taj način će, dodaje čovek koji je pobedio američke divove, na osnovu njegovih slučajeva biti pravno uobličen i preciziran sudski postupak u sličnim predmetima.

– Novi zakon će biti donesen u interesu građana u budućim suđenjima. Posle mog prvog dobijenog slučaja u Australiji su podnesene hiljade sličnih tužbi, a u svetu ih ima više od milion – rekao je Trkulja.

Posle dobijene bitke protiv globalnih divova “Gugla” i “Jahua”, Trkulja je pokrenuo novi sudski postupak protiv “Gugla” zbog narušavanja ugleda. Biznismen je “Jahu” i “Gugl” tužio pre nekoliko godina, jer su se, ako bi u pretraživač ukucali njegovo ime, u rezultatima pretraga pojavljivali linkovi koji njegovo ime i fotografije povezuju sa australijskim kriminalcima.

Sada nema povezivanja sa mafijom kada se ukuca njegovo ime, ali je na prvom mestu ako se traže podaci o melburnškoj mafiji, zbog čega je podneo novu tužbu.

Problemi za bivšeg estradnog menadžera, koji je u Melburn došao 1970. godine, počeli su 2004. kada mu je greškom pucano u leđa dok je ručao sa suprugom u jednom restoranu.

Nakon toga su se u medijima pojavile informacije da je slučaj povezan sa obračunima bandi australijskog podzemlja.

Od Ministarstva pravde Australije dobio je potvrdu da nikada nije počinio nijedno krivično delo i zahtevao od “Gugla” i “Jahua” da iz svojih pretraga uklone sve stranice s takvim sadržajima, piše Glas Srpske.

Kako to nije učinjeno, potražio je zaštitu od suda i dobio spor i odštetu.

Zanimljivo je da je Trkulja poslednju tužbu podneo sam, kako bi uštedio 30.000 dolara, koliko bi trebalo da plati advokatu.