LAKTAŠI, 02. jula – Počela je primjena Zakona o podsticajima, za povećanje plata u realnom sektoru Republike Srpske.
 konvertibilne-marke-nova-slika

Savez sindikata i Unija poslodavaca pozivaju privredne subjekte da što više iskoriste ovu pogodnost. Prvi efekti očekuju se sredinom avgusta.

Poslodavcima koji u realnom sektoru povećaju plate radnicima Vlada će vratiti dio doprinosa uplaćenih za taj, uvećani dio. Koliki će povrat biti zavisi od toga da li poslodavac radnicima isplaćuje platu veću od 550 maraka.

– Napravljena je podjela na dvije grupe. U prvoj su poslodavci kod kojih radnik ima platu od 450 do 550 KM i za svaki rast plate vratiće im se 30 odsto. Kod poslodavaca kod kojih je radnik imao platu 1.000 KM i od jula dobije povećanje plate od 100 maraka vratiće mu se 70 odsto doprinosa uplaćenih za to povećanje – rekao je Radovan Višković predsjednik Vlade Republike Srpske.

U ovom času ne postoji evidencija privrednih društava koji će sigurno iskoristiti ovu povoljnost, kažu u Uniji poslodavaca. Na osnovu zadovoljstva kvalitetom ove mjere Vlade i činjenice da su plate povećavane i prethodne tri godine, kad nije bilo ovog podsticaja, uvjereni su da će se znatan broj poslodavaca prijaviti za ovaj program.

– Ovo će za veliki broj poslodavaca biti velika pomoć. Mislim da će na kraju proizvesti ono što je želja svih nas a to je da za godinu i po prosječna plata pređe 1.000 maraka – istakao je Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Za razliku od procjene poslodavaca, interna anketa Saveza sindikata ukazuje da, u prvoj fazi, neće biti masovne prijave za ovu mjeru. Sindikalci smatraju da će većeg interesovanja poslodavaca biti kad detaljno prouče zakonske odredbe i nakon što budu doneseni podzakonski akti. Poslodavce pozivaju da, iako zakon predviđa dobrovoljnost, u što većem broju iskoriste ovu dobru mjeru i radnicima povećaju plate.

– Većina radnika u Republici Srpskoj postavlja pitanje da li će im biti povećana plata i koliki će to iznos biti. Na to pitanje teško je odgovoriti jer ćemo preciznije podatke imati tek krajem avgusta kad budu isplaćene julske plate – istakla je Ranka Mišić predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Sindikalci, poslodavci i Vlada jedinstveni su u ocjeni da će ovim zakonom biti smanjen obim “sive ekonomije”. Poslodavci iz “sive zone”, više neće imati razloga da na bankovni račun isplaćuju samo dio plata, kako bi izbjegli plaćanje poreza i doprinosa.

– Da sva ta sredstva koja su se isplaćivala na ruke ili u koverti vrate u legalne tokove i to će biti veoma značajno za budžet Republike Srpske – smatra Vjekoslav Petričević ministar privrede i preduzetništva.

Iz Vlade najavljuju da je ovom mjerom počeo proces rasterećenja privrednika kojima bi, za dvije godine, zbirna stopa poreza i doprinosa trebalo da bude smanjena na 50 odsto.

 

RTRS