LAKTAŠI, 30. juna – Od septembra plaćena učenička praksa kod poslodavca.
 praksa1

Dogovoreno je ovo sporazumom o saradnji resornog ministarstva, Zanatsko-preduzetničke i Privredne komore Srpske , te Unije udruženja poslodavaca u okviru projekta “Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju”.

Više od 20 preduzeća prijavilo se za učešće u programu plaćene praktične nastave za srednjoškolce. Cilj je da učenicima bude omogućena kvalitetna praksa kod poslodavca za koju će dobiti adekvatnu naknadu.

– Cilj navedenog projekta je usklađivanje obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada, na način da se obezbijedi upis učenika u deficitarna zanimanja u školskoj 2020-2021. godini, kao i unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja, s ciljem sticanja potrebnih kompetencija, kroz reviziju postojećih i izradu novih nastavnih planova i programa i unapređenje praktične nastave kod poslodavaca, što je strateški cilj razvoja obrazovanja Republike Srpske –  rekla je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

praksa

Na sjednici Tripartitnog savjetodavnog vijeća razmatran i usaglašen Prijedlog Pravilnika o načinu o načinu obrazovanja učenika kod poslodavca kojim se, po prvi put, uređuju način obrazovanja učenika kod poslodavca, međusobna prava i obaveze učenika, roditelja, odnosno drugih zakonskih zastupnika učenika, škole i poslodavca, kao i druga pitanja od značaja za obrazovanje učenika kod poslodavca.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Јovica Bratić pozdravio je današnje potpisivanje sporazuma i istakao da je zajednička želja Ministarstva i preuzetnika da se zanatstvo rehabilituje i kod učenika probudi želja za zanatima.

– Zahvaljujući ovom projektu, učenici će imati mogućnost da budu nagrađeni što će ih podsticati da upisuju zanatska zanimanja i zaustaviti odliv kadrova – rekao je Bratić.

Predstavnik Privredne komore Republike Srpske Branka Kokot istakla je da su zanatska zanimanja nešto što daje mogućnost učenicima da se uključe u proces rada i naglasila da su privredna društva u kojima će učenici obavljati praksu na veoma visokom nivou tehnološkog razvoja.

praksa

Podsjetila je da je Privredna komora Republike Srpske u cijeli proces ušla sa namjerom i ciljem da da signal učenicima da se opredjeljuju za srednja stručna obrazovanja, jer su odlična podloga za sticanje kvalifikacija i vještina potrebnih tržištu rada uz mogućnost nastavka školovanja.

Predstavnik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da će Unija u saradnji sa Ministarstvom, Privrednom komorom, Zanatsko-preduzetničkom komorom i Republičkim pedagoškim zavodom u narednih 16 mjeseci zajedničkim aktivnostima krenuti u provođenje projekta koji će donijeti reviziju zanimanja, izradu novih programa i usvajanje znanja potrebnih privredi.

Na današnjoj sjednici savjetodavnog vijeća razmatrani su planovi, nosioci i rokovi za realizaciju svih projektom obuhvaćenih aktivnosti.

 

RTRS