Republiku Srpsku naredna dva dana očekuju obilnije padavine, a od petka, 3. decembra, snijeg u većini krajeva, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Snijeg (Foto: Michael Probst) - Foto: AP

Snijeg (Foto: Michael Probst)Foto: AP

Јužne krajeve sutra i u petak, 3. decembra, očekuju obilnije padavine, a u višim predjelima i na planinama doći će do formiranja novog snježnog pokrivača, značajnije u Sarajevsko-romanijskoj regiji.

U većini krajeva sutra se očekuju umjerene padavine, od 10 do 20 litara po metru kvadratnom.

Za regiju Banjaluke prognozirano je 20 do 30 litara padavina po kvadratnom metru, u Krajini 30 do 40, u Hercegovini i dijelu Sarajevsko-romanijske regije 40 do 60 litara, a moguće je da uz pljusak lokalno bude i do 80 litara po metru kvadratnom.

U nižim predjelima Krajine i centralnih krajeva očekuje se od pet do 15 centimetara snijega, na istoku do 20, na planinama i u Sarajevsko-romanijskoj regiji od 20 do 40, lokalno i do 50 centimetara novog snijega.

Kako je prognozirano, u Hercegovini će za dva dana pasti 70 do 120 litara po metru kvadratnom, na jugu Krajine do 80 litara, dok će znatno manja količina padavina biti u Semberiji.

Usljed zahlađenja će dio tih padavina u petak preći u snijeg, ali, uprkos tome, zbog činjenice da je zemlja već zasićena vodom, potencijalno postoji opasnost od bujičnih poplava, upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

RTRS