BANJALUKA, 12.aprila- Od sutra, 13. aprila, Banjalučani će moći da koriste Bl bajk, odnosno sistem automatskog iznajmljivanja bicikala.
Banjaluka: Јavno iznajmljivanje bicikla - Foto: RTRS

Banjaluka: Јavno iznajmljivanje biciklaFoto: RTRS

– Bicikle ćemo staviti u funkciji kako bi svi oni kojima je to neophodno mogli da ga koriste umjesto putničkog automobila ili pješačenja – kazali su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Kako su istakli, krajem marta, Evropska federacija biciklista (ECF) je pozvala sve gradove da se javni bicikli stave u funkciju, navodeći da je upotrebom bicikla za odlazak na posao manja mogućnost kontakta nego pješačenjem, da vožnja smanjuje stres i poboljšava mentalno zdravlje, te da pozitivno utiče na održavanje imunog sistema.

– Apelujemo na korisnike da koriste propisane mjere zaštite, a radnici odjeljenja će vršiti redovnu dezinfekciju bicikala, terminala i opreme – poručili su iz resornog odjeljenja.

Trenutno je na području grada pet lokacija sa ukupno 36 bicikala, koje su opremljene odgovarajućim terminalom i sistemom za izajmljivanje i parkiranje bicikla, s planom proširenja ovog sistema na još jedan terminal.

Lokacije se nalaze u centru grada – Ulica kralja Petra I Karađorđevića (preko puta zgrade Gradske uprave), kod vodenog parka Akvana, u Ulici Majke Јugovića kod Studentskog centra Nikola Tesla, u Parku Mladen Stojanović i u Obilićevu na raskrsnici Cara Lazara i Istočnog tranzita.

RTRS