BEOGRAD, 14. oktobra – Velika srpska glumica Milena Dravić preminula je noćas u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u Beogradu u 79. godini, saznaje “Blic” u Udruženju dramskih umjetnika Srbije.

Milena-Dravic01

Milena se tamo nalazila na liječenju, posljednjih dana joj je bilo loše, ljekari su sve pokušali ali nije bilo spasa. Prije dvije i po godine ostala je bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila sa bolešću.

Ovog ljeta je boravila u Puli i na Paliću gdje je promovisana monografija o njoj. Jedna je od najvećih glumica koje su Srbija i Jugoslavija imali, prenosi Blic.

Milena Dravić rođena je 5. oktobra 1940 u Beogradu.

Filmska, pozorišna i televizijska glumica, slovi za najveću divu na prostoru bivše Jugoslavije.

 

Odigrala je dvadeset pozorišnih uloga u predstavama raznih pozorišnih produkcija od kojih su mnoge višestruko nagrađivane a neke igrane i po više od petnaest godina, i po IMDb-u 159 filmskih iI TV rola.

Četiri i po decenije bila je u braku sa glumcem Draganom Nikolićem (1971 – 2016), od 1967 do 1969 sa rediteljem Vojislavom Kokanom Rakonjcem (1935-1969) i 1960/61 u kratkotrajnoj bračnoj zajednici sa rediteljem Mladomirom Purišom Đorđevićem.

Na ovim prostorima jedini je dobitnik glumačke nagrade na prestižnom Kanskom festivalu, koja joj je pripala za ulogu u filmu “Poseban Tretman” Gorana Paskaljevića po scenariju Duška Kovačevića.

Dobitnik je niza najprestižnijih nagrada među kojima su “Zlatna ruža” na Festivalu u Veneciji, “Zlatna Haridba” na festival u Taormini , “Zlatni laćeno” u Avelinu, više Zlatnih I Srebrnih Arena na Pulskom festival, “Dobričin prsten”, “Pavle Vuisić”, “Statueta Joakim Vujić”, “Zlatni pečat” Jugoslovenske kinoteke, “Beogradski pobjednik” i druge.

Među nagradama koje dodjeljuju mediji izdvaja se priznanje “Večernjih Novosti” – “Glumica vijeka” (uz Miru Stupicu).

 

Srpskainfo