LAKTAŠI, 08. aprila – Fetalna ehokardiografija je ultrazvučni pregled koji ima za cilj rano otkrivanje urođenih srčanih bolesti ploda.Važnost ovog pregleda dokazuje činjenica da se u najčešće kongenitalne anomalije ploda ubrajaju anomalije srca i velikih krvnih sudova.

uzv802

Osim toga što su najčešće, one se i najteže otkrivaju, jer    krvotok ploda, dok je u materici, je u potpunosti oslonjen na snabdijevanje kiseonikom od majke, tako da njegova cirkulacija koja ide kroz pluća ne funkcioniše u potpunosti do samog rođenja i prvog udisaja, tek nakon toga dolazi do potpunog otvaranja određenih krvnih sudova i pregrada na srcu, kao i zatvaranja onih koji više nisu potrebni. Sve ovo dovodi do toga da neke srčane mane koje su vrlo ozbiljne po sam život ploda, u samoj trudnoći budu prikrivene, tako da ne narušavaju sam izgled srca, te se vrlo teško otkrivaju bez adekvatnog funkcionalnog ispitivanja stanja srčane cirkulacije.

S obzirom na težinu i zahtjevnost ove vrste pregleda, osim dobrog ultrazvučnog aparata, potrebna je i adekvatna edukacija ljekara koji obavlja ovaj pregled.

Upravo ova činjenica, bila je povod da pišemo o ovoj vrsti pregleda, koji se preporučuje trudnicama kojima je na ultrazvučnom pregledu otkriven abnormalni fetalni ritam srca ili neka druga srčana mana.

Pravovremeno informisanje i priprema roditelja od strane stručnog ginekologa vrlo su važni za uspjeh liječenja djeteta s bolešću srca. Međutim, trudnice iz Republike Srpske, više nemaju mogućnost uraditi ovaj pregled u UKC RS, na Paprikovcu.

M.V., trudnica iz Banjaluke, koja je dobila uputnicu za ovaj pregled od svog ginekologa, za naš portal kaže da je bila neugodno iznenađena kad su joj iz Kliničkog centra saopštili da nemaju doktora koji radi pregled fetalne ehokardiografije.

“Nažalost, doktor je otišao raditi u Holandiju. Možete pokušati u nekoj od privatnih klinika u Banjaluci, ali tamo se ovaj pregled plaća”, bio je odgovor upućen našoj čitateljki, na pitanje kako da se naruči za pregled.

Tužna slika današnjice, i realnost sa kojom ćemo se morati suočiti jeste činjenica da nam odlaze stručnjaci i da ćemo uskoro i za osnovne preglede morati plaćati privatne klinike, jer u državnim neće biti nikog.