ZAGREB – Na svim kovanicama hrvatskog evra podloga će biti “šahovnica”, mapa Hrvatske će biti na novčiću od dva evra, kuna na kovanici od jednog evra, Nikola Tesla na 50, 20 i 10 centi, a motiv glagoljice će biti na kovanicama od pet, dva i jednog centa.

To je odlučeno na sastanku Nacionalnog vijeća za uvođenje evra u Hrvatsku, prenosi index.hr.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić je, komentarišći uticaj koji će uvođenja evra imati na cijene i plate, rekao da se do sada pokazalo da je u svim zemljama nakon uvođenja evra “standard porastao, odnosno, da su plate rasle brže nego cijene”.

“Nema nikakvog razloga da se ne očekuje, ako je u svim članicama bilo tako, da tako ne bude i u Hrvatskoj”, dodao je on.

Prosječna plata će, kako je naveo, rasti u zavisnosti od produktivnosti i uspjeha ekonomija, a da bi se dala ocjena o rastu zarada potrebno je, po njegovom mišljenju, da prođe pet godina od uvođenja evra.

Očekuje da će s uvođenjem evra doći i do porasta cijena, a kako bi se to kontrolisalo biće uspostavljeni određeni mehanizmi:

“Prvenstveno transparentnost. Ono što će se zahtevati je da svi objavljuju cene i u kunama i u evrima šest meseci pre uvođenja i nakon uvođenja evra… što će pomoći ljudima da vide transparentno cene i da u trenutku same konverzije koja će biti 1:1 neko ne iskoristi taj trenutak da promeni cene”, rekao je Vujčić.

Nezavisne