Velika Britanija je postala prva zemlja u svetu koja je odobrila pilulu protiv kovida, nakon što su tamošnje zdravstvene vlasti odobrile ovaj lek za kućnu upotrebu, preneo je “Dejli mejl”.

Kako se navodi, “molnupiravir” je za ljude koji su pozitivo testirani na kovid i imaju najmanje jedan faktora rizika da razviju teško oboljenje, poput gojaznosti, preko 60 godina starosti, dijabetesa ili srčane bolesti.

Britanski zdravstveni regulator MHRA rekao je da je lek bezbedan i efikasan u smanjenju rizika od hospitalizacije i smrti kod ljudi sa blagim i srednjim simptomima kovida koji su u povišenom riziku od virusa.

Lek kompanije MSD radi tako što sprečava replikaciju virusa i tako smanjuje težinu infekcije. MHRA ukazuje da se lek treba uzeti što je pre moguće nakon pozitivnog testa i to u prvih pet dana.

Početkom oktobra je farmaceutska kompanija “Merk” saopštila da je podnela zahtev američkoj Upravi za hranu i lekove da odobri njen lek koja bi bio prva antivirusna pilula za lečenje kovida. Odobrenje za lek “molnupiravir” bilo bi prekretnica u borbi protiv korona virusa, rekli su tada stručnjaci.

Blic