LAKTAŠI.18.februara- Nakon novog Zakona o saobraćaju, slijede i nove odredbe koje se odnose na pušenje na javnim mjestima. Nezavisne novine pišu kako je Vlada FBiH konačno utvrdila nacrt zakona kojim se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prevozu te u privatnim sredstvima prevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe.

U Udruženju PROI, koje je i pokrenulo ovakvu inicijativu, ističu da prema istraživanju koje su radili ovakav zakon podržava i dosta pušača, te da je mit da će njegovim stupanjem na snagu nastradati ugostitelji.

Smokers Genes

“Došli smo do zaključka da će pušači i dalje izlaziti, a nepušači koji nisu izlazili počeće izlaziti, tako da će se s ovim zakonom desiti samo pozitivna promjena”, kazala je Ada Sahačić iz Udruženja PROI, te naglasila da je u još aktuelnom zakonu niz praznina i nedorečenosti pa ni inspekcije nisu sigurne kako da postupaju, što je trebalo promijeniti.

“Zakonom nisu obuhvaćene nargile ni električne cigarete, a sada će biti uključeno i to i svi biljni proizvodi za pušenje. Aktuelnim zakonom dozvoljava se postojanje prostorija za pušenje, ali je dokazano da su i te prostorije štetne jer dim nađe način da prođe, a u nekim mjestima nije bilo ni fizičke odvojenosti prostorija za pušenje od ostatka. Novim zakonom se ne predviđaju ni prostorije za pušenje“, pojasnila je Sahačićeva, koja je istakla da pušači imaju pravo da puše, samo sada imaju ograničeno mjesto za to.

Kako je juče saopšteno iz Vlade FBiH, cilj donošenja zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji treba da prođe i javnu raspravu, jeste zaštita i unapređenje zdravlja stanovništva.

Po istraživanjima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, urađenim 2012. godine, čak blizu 44 odsto građana BiH su pušači, a blizu 13 odsto su školska djeca.

Nacrtom zakona su predviđene i kazne od 250 KM pa čak do 15.000 KM.

“Provedbu zabrane pušenja obavezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora, kao i drugih mjesta u kojima je pušenje zabranjeno. U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno, dužan je osobu opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti da napusti prostor”, dio je nacrta zakona.

Kao izuzetak, pušenje je dozvoljeno pacijentima u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja i ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne, ako mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje i ako medicinske i psihološke indikacije ukazuju na potrebu pacijenta za pušenjem.

Zakon propisuje zabranu direktnog ili indirektnog oglašavanja, sponzoriranja i na bilo koji način promovisanja duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Zabranjena je proizvodnja i promet cigareta s više od deset miligrama katrana, jedan miligram nikotina i deset miligrama ugljen-monoksida po cigareti, a zabrana se odnosi i na proizvode koji sadrže aditive i arome. Zabranjeno je ove proizvode prodavati, između ostalog, putem automata, s polica prodavnica u kojima kupci mogu slobodno uzeti robu, kod uličnih prodavača i putem interneta. Zabranjeno je prodavati i poklanjati duhanske proizvode mlađima od 18 godina.

“Svi duhanski proizvodi za pušenje koji se proizvode ili uvoze na tržište FBiH obavezno moraju biti testirani”, stoji u saopštenju iz Vlade FBiH.

Ostaje isti koeficijent

Vlada FBiH utvrdila je konačan tekst Prijedloga zakona o PIO, kojim koeficijent za obračun penzija ostaje 13,6, a ne 14,3, kako su predložili delegati iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, što je u Domu naroda i prihvaćeno, ali zakon u cjelini nije usvojen.

Vlada je sada preciznije odredila član zakona kako ne bi bilo dilema o načinu utvrđivanja godišnjeg koeficijenta. Odlučeno je i da zakon stupa na snagu 1. jula kako bi nadležni organi imali dovoljno vremena za njegovu provedbu, što je bio jedan od amandmana Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda. O ovom zakonu ponovo se treba izjasniti Predstavnički dom Parlamenta FBiH, koji ga je ranije prihvatio, te naravno i Dom naroda.

 

/Nezavisne.com/