LAKTAŠI, 12. marta – Sve što treba da uradite je da se prijaviti i odjaviti s radnog mjesta, nije vam potrebno nikakvo prethodno radno iskustvo i ne traže se nikakve posebne kvalifikacije, a plata vam dolazi svaki mjesec do kraja života. Da, tačno tako glasi novi oglas za radno mesto na željezničkoj stanici Korsvagen u švedskom gradu Geteborgu.

geteborg

Za ovu pomalo apsurdnu poziciju, radnik će dobiti mjesečnu platu od 2,320 dolara, godišnji odmor, redovnu uplatu u fond za penziju, a svake godine će dobiti i povišica od 3,2 odsto. Uz to, za vrijeme trajanja ugovora, odabrana osoba ne smije biti u nikakavom drugom radnom odnos, a otkaz može dati kada god poželi, ali isto tako na ovom radnom mjestu može ostati do kraja života.

zeljeznice.png

Ideja ‘doživotnog zaposlenja’ zapravo je umjetnički projekt. Naime, 2017. godine švedska akademija za umjetnost i švedska transportna mreža objavili su internacionalni oglas za sve umjetnike koji su morali da daju svoj prijedlog za dizajn nove željezničke stanice u Geteborg. Kao glavnu nagradu, osnivači su ponudili novčanu nagradu od 750.000 dolara. Dvojac koji je pobijedio na takmičenju Simon Goldin i Jakob Senebi umjesto ponuđenog dizajna, dali su prijedlog kako bi se novac mogao iskoristiti za platu jednog radnika koji cijeli dan neće raditi apsolutno ništa.

 

Njihova originalna ideja oduševila je žiri koji je pristao na sve uslove. Goldin i Senebi pobrinuli su se da potrebna sredstva uistinu traju ‘doživotno’, tačnije za nešto više od 120 godina.

Iako oglas još uvijek nije otvoren i neće biti otvoren sve do 2026. godine kada će željeznička stanica i službeno biti otvorena, već je sada podijelio javnost.

(Jutarnji.hr)