Pacijentkinja koja je danas skočila sa petog sprata Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske bila je teško bolesna – u tercijarnoj fazi karcinoma, a pritom je oboljela i od kovida 19 sa obostranom upalom pluća.

Izjavila je ovo šef kovid odjeljenja peti sprat UKC-a Renata Tamburić.

Tamburićeva je rekla da se zdravstveno stanje pacijentkinje noćas pogoršalo.

– Nemili događaj se desio iz prostorije koju koristi osoblje i u kojem prozori nisu zaštićeni – izjavila je Tamburićeva novinarima i izrazila saučešće porodici.

Tamburićeva je navela da je 12 ljekara i oko 30 medicinskih tehničara stalno bilo u kontaktu sa ovom pacijentkinjom.

Načelnik Psihijatrije UKC-a Neda Zivlak Radulović rekla je da virus korona utiče i na mozak, te da psihijatri kroz svoj rad svakodnevno dijagnostikuju stanja moždanih sindroma čiji je uzrok kovid 19, te druga udružena oboljena.

Ona je istakla da se nekada ovakvi slučajevi ne mogu spriječiti.

– Ubuduće planiramo da sa kolegama podijelimo svoja iskustva o ovakvim neželjenim događajima. Ovo se dešava širom svijeta – navela je Radulovićeva.

Ona je dodala da na toj klinici svakodnevno rade procjenu pacijenata, te da psihološku podršku pružaju i porodicama pacijenata, te medicinskim radnicima.

Klinički psiholog Svjetlana Savić istakla je da je svaki dan jedan psiholog dežurni i da je na usluzi pacijentima.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je jedan psiholog dovoljan na veliki broj pacijenata, Radulovićeva je rekla da se drugi psiholozi uključuju na zahtjev kolega.

– Imamo i psihologe u ambulantama u Južnom krilu, koji mogu da pruže podršku – navela je Radulovićeva.

Direktor UKC-a Vlado Đajić ukazao je da su u ovom centru preduzeli sve mjere da svaki dan bude dovoljno medicinskog osoblja, te da ne mogu da postave medicinskog radnika pored svakog pacijenta.

SRNA