BANjALUKA, 20. maja – Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske okončali su današnje zasjedanje, a nastavak 13. posebne sjednice na kojoj se razmatra Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj, zakazan je za sutra.

Poslanici bi trebalo da potvrde akte koje je donijela predsjednica Republike za vrijeme vanrednog stanja, ali i donesu odluku o prestanku važenja uredaba sa zakonskom snagom.

O ukidanju vanrednog stanja poslanici bi trebalo da glasaju odmah po apsolviranju ove tačke.

U Vladi smatraju da su se stekli uslovi za ukidanje ovog stanja, čime bi se Republika Srpska vratila u vanrednu situaciju u kojoj nošenje maske i socijalna distanca ostaju obavezni.

Predsjednik Vlade Radovan Višković ističe da su sve mjere koje su usvojene tokom vanrednog stanja, donesene isključivo u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva i sanacije štetnih posljedica u privredi.

Obraćajući se poslanicima, Višković je rekao i da je Srpska odbila respiratore koje je nabavila FBiH jer je struka rekla da nisu za liječenje.

Na kritike opozicije da je uloga skupštine umanjena, Višković im je poručio da usvoje izmjene Poslovnika koje će omogućiti onlajn zasjedanje.

Na posebnoj sjednici Parlamenta, priliku da se obrati poslanicima prvi je iskoristio predsjednik najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, koji je najveći dio obraćanja posvetio objašnjenju da vanredno stanje nije značilo marginalizaciju uloge najviše zakonodavne institucije.

“Uvođenjem vanrednog stanja na bilo koji način nije umanjena ustavna uloga Parlamenta jer je NSRS svojom odlukom, odnosno mi narodni poslanici, uveli smo vanredno stanje svojom odlukom, što znači da to pravo niko drugi nije uzurpirao”, istakao je Čubrilović.

Na početku je minutom ćutanja odata počast svim građanima Republike Srpske koji su preminuli od posljedica Kovida 19.

Prijedlog o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj Parlamantu je uputila Vlada, a na osnovu dnevnih pokazatelja broja testiranih i zaraženih. Iako je situacija danas pod kontrolom, odluka o proglašenju vanrednog stanja bila je neophodna zbog bržeg reagovanja na krizu, pojasnio je predsjednik Vlade u uvodnoj riječi.

“Tada je postojala potreba za kontinuitetom izmjene propisa kako bismo olakšali privredni život i zaštitili zdravlje stanovništva”, naveo je Višković.

Uvodna riječ bila je prilika i za sumiranje odluka Vlade i predsjednice Republike. Od 19 donesenih uredbi sa zakonskom snagom, posebno je apostrofirana ona o Fondu solidarnosti.

“Sredstvima iz tog fonda prvom odlukom isplatili smo jednokratne novčane pomoći zdravstvenim radnicima koji su sve vrijeme bili na prvoj liniji odbrane”, naglasio je Višković.

Iz istog izvora isplaćena su i sredstva za policiju, Civilnu zaštitu i inspektore. Nakon uvodnog obraćanja, prepirke vlasti i opozicije počele su zloupotrebom prava na krivi navod i povredu Poslovnika.

Posebnu pažnju privuklo je nekoliko poslanika opozicije koji nisu nosili obavezne zaštitne maske, a zbog ignorisanja te obaveze poslanici SNSD-a napustili su zasjedanje tokom obraćanja poslanika PDP-a Draška Stanivukovića koji je rekao da bi volio da može da ih zarazi.

Iz oba bloka uglavnom su se mogle čuti pohvale na račun zdravstvenih radnika. Iz vladajućeg bloka hvalili su postupke Vlade.

“Vlada je radila najodgovornije što je moguće u datoj situaciji u kakvoj nikada niko prije nije bio”, rekla je Spomenka Stevanović /DEMOS/.

Opozicija je kritikovala odluke koje uglavnom nisu u vezi sa medicinskim sektorom. Iz PDP-a kritika je upućena i na račun predsjednice Republike Srpske Željka Cvijanović jer nije konsultovala opoziciju prilikom donošenja uredbi sa zakonskom snagom, na šta je ona replicirala, naglasivši da su sve uredbe donesene u skladu sa Ustavom.

“Predsjednica je tokom rasprave vrlo precizno rekla da će tokom vanrednog stanja oko svih stvari koje bude radila i odluka koje će donositi u okviru novih ovlaštenja konsultovati sve parlamentarne stranke”, rekao je Igor Crnadak /PDP/.

Cvijanovićeva je odgovorila da opoziciju nije uključila jer je procijenila da bi njihove opstrukcije otežale proces donošenja odluka.

“Procijenila sam da biste opstruisali donošenje dobrih rješenja za privredu i građanje. Procijenila sam da biste bili štetni po interese zdravstva i zdravstvenog sektora, procijenila sam da biste opstruisali donošenje uredbi kojima se omogućava provođenje nastavnog procesa u oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja”, navela je predsjednica Srpske. (RTRS)