LAKTAŠI, 16. marta – Na prvoj strani manifesta koji je objavio Brenton Tarant, masovni ubica koji izvršio masakr u džamiji na Novom Zelandu, skriven je jedan zloslutni simbol koji je vjerovatno malo ko zapazio – crno sunce.

ubica6

Riječ je o okultnom simbolu koji je i danas obavijen misterijom i koji se vezuje za brojne organizacije, najčećšće ekstremne desničare i naciste.

Za naciste se najčešće vezuje i priča o njegovom nastanku, iako se prema pojedinim izvorima koristi praktično od nastanka prvih civilizacija na zemlji. Povezuje se sa brojnim istočnjačkim religijama, ponegdje se može pročitati da su ga koristili i stari Grci, Sloveni, Germani i Kelti, s tim da je u svim tim slučajevima imao pozitivno značenje. Jedan dvorac i jedna od najozloglašenijih u ličnosti nacističkog režima zaslužni su za njegovu negativnu današnju reputaciju, prenosi Blic.

Himlerov dvorac

U pitanju je dvorac Vevelsburg, koji je godinu dana nakon dolaska nacista na vlast, na period od 100 godina zakupio Hajnrih Himler.

Imao je veoma ambiciozan plan da dvorac sa tri krila pretvori u središte SS jedinica, pa je ubrzo naredio rekonstrukciju zdanja koja je trajala od 1936. do 1942. godine.

 

Dvorac je trebalo proširiti za ceremonijalne svrhe, a cijena je navodno iznosila 250 miliona tadašnjih maraka. Himler je zbog toga naredio da se u blizini dvorca podigne koncentracioni logor da bi imao radnike za svoj megalomanski projekat.

 

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Prof.Dr. Yasin Oztek@OztekDr

Who is this terrorist?
From to

Do you understand?
Do you know what does “black sun” mean?

See Prof.Dr. Yasin Oztek's other Tweets

 

Proširivanje dvorca nikada nije završeno u planiranim razmjerama, ali neke stvari su ipak završene. Poput najvažnije prostorije u dvorcu – velike dvorane u Sjevernoj kuli.

U ovoj dvorani trebalo je da se redovno sastaje grupa od 12 najviših SS oficira, međutim, takav sastanak je organizovan samo jednom, u martu 1941. kad je raspravljano o detaljima vojne operacije “Barbarosa”, invazije na SSSR. Upravo na podu te dvorane i danas se nalazi “crno sunce”, mada tada nije ni bio poznat pod tim imenom koje je dobio tek početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Foto: Screenshot ostalo

 

U to vrijeme nije bio poznato da li je simbol samo dekorativnog karaktera ili ima neko dublje značenje. Prema pojedinim tumačenjima, simbol je posebno dizajn za Himlera na osnovu starog arijevskog amblema i bio je zamišljen da oponaša Okrugli sto legende o Arturu i na njemu su bili predstavljeni po jedan “vitez” tačnije oficir SS.

Inače, ovaj dvorac ima zanimljvu istoriju i prije Himlera. Vevelsburg je imao važnu ulogu u 17. vijeku u vrijeme progona vještica. Procjenjuje se da je tada samo u Njemačkoj stradalo 100.000 žena od kojih su mnoge bile zatočene i mučene upravo u podzemnim tamnicama Vevelsburga, u čijem dvorištu i spaljivane na kraju.

Danas, dvorac je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Njemačkoj, nakon što je obnovljen 2010. u šta je uloženo skoro šest miliona evra.

 

Srpskainfo