ČAJETINA, 08. decembra – Dječak čiji je usud potresao Srbiju je lijep, jak i nasmijan, 9. decembra će napuniti dva mjeseca pa već sada radoznalo pogledom prati medicinare, pruža rukice ljekarima i sestrama koji o njemu brinu od kad se rodio. Već iduće sedmice, mali Jovan Gavrilović, beba koju je majka nekoliko časova poslije porođaja ostavila na pragu Crkve Svetog arhangela Gavrila u Čajetini, dobiće privremeni dom, u jednoj hraniteljskoj porodici.

beba-crkva-cajetina

– Od trenutka kada je beba pronađena na pragu crkve, sve do sada, Jovan je boravio kod nas u užičkoj Opštoj bolnici, prvo na neonatologiji, a zatim na Dječjem odjeljenju. Na sreću, nekoliko časova boravka na hladnom vazduhu odmah po rođenju, nisu ostavili nikakvog traga na ovom mališanu. Jovan je mnogo je lijep dječak, napredovao je za 1,6 kilograma. Kočoperan je i vidi se da je rođen da preživi. On je pravi borac Zlatiborac – objašnjava Danijela Vasiljević, portparol ovdašnjeg Zdravstvenog centra.

Da će Jovan naredne sedmice dobiti privremeni dom, potvrđeno je i u Centru za socijalni rad u Čajetini.

– Jovan će od iduće sedmice biti smješten u jednu hraniteljsku porodicu. Tu će boraviti privremeno, do usvajanja. Odabir nove porodice u kojoj će po usvajanju Jovan boraviti trajno, složena je procedura: ona mora da zadovolji brojne kriterijume i obradu Centra za socijalni rad. Porodica zatim biva uvrštena na jedinstvenu listu koja se formira na republičkom nivou. Na kraju, Jovan će postati dio porodice koja na toj listi bude prva – objasnio je za Novosti Pajo Bogdanović, direktor Centra za socijalni rad u Čajetini.

 

Podsjetimo, beba stara svega nekoliko časova pronađena 9. oktobra u zoru, umotana u plahte, na pragu Crkve Svetog arhangela Gavrila u Čajetini. Odmah je zbrinuta u užičkoj Opštoj bolnici, a nedugo zatim, dječak je upisan u matične knjige pod imenom Jovan Gavrilović. Ime je dobio po Svetom Jovanu Bogoslovu, svecu koga SPC slavi upravo 9. oktobra, a prezime po imenu hrama ispred koga je pronađen.

Kada se za čudan usud ovog mališana saznalo, više od stotinu porodica se javilo da dječaka usvoje. Međutim, Jovan će postati dio porodice sa jedinsvene republičke liste potencijalnih usvojitelja i to poslije privremenog boravka u hraniteljskoj porodici.

(Novosti)