BEOGRAD, 07. februara – Dr Marko Bumbaširević, koji je danas uspješno operisao voditeljku “Jutarnjeg programa” Deu Đurđević, nakon što joj je autobus u stravičnoj nesreći otkinuo ruku, jedan je od najvećih srpskih eksperata u polju medicine.

marko-bumbasirevic

Nakon zahvata, on je ekskluzivno za Blic poručio da je opercija je uspješno završen i da je Dei spasao ruku!

– Upravo sam izašao iz operacione sale. Sada mogu da kažem da smo moj tim i ja spasili ruku. Takođe, cirkulacija je normalizovana. Bilo je mnogo ušivanja, ali, sve se dobro završilo – rekao je on.

Bumbaširević inače slovi za jednog od najboljih medicinskih stručnjaka Srbije i jedan je od osnivača mikrohirurgije u ovoj zemlji. Uvođenjem najnovijih tehnika i originalnih procedura u svakodnevnoj kliničkoj praksi u različitim oblastima hirurgije, postao je istaknut pionir i promoter ovog specijalnog polja hirurgije u Srbiji.

On je profesor ortopedske hirurgije i traumatologije, a jedanaest godina je bio šef Katedre za mikrohirurgiju. Nakon toga bio je direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Beogradu. Bubaširević, koji dolazi iz porodice medicinskih stručnjaka, danas je šef Katedre za rekonstruktivnu hirurgiju i mikrohirurgiju, ali i predsjednik Evropske federacije mikrohirurških udruženja.

Na njegov poziv prošle godine najveća svjetska imena iz oblasti mikrohirurgije gostovala su u Beogradu. Bubaširević je po prvi put u Srbiji organizovao kongres Evropske federacije mikrohirurških udruženja, a tom prilikom je rekao da Srbija ima svega 20 mikrohirurga.

– Srbija ima svega 20 mikrohirurga, ali naši rezultati u ovoj oblasti su i te kako zapaženi. Pioniri smo u svijetu u liječenju ratnih povreda. Mikrohirurgija nije skupa disciplina, ali je skupa neophodna oprema kao što su savremeni operativni mikroskopi, kakvi nam danas u Srbiji nedostaju – rekao je tada on.

Pomaže i životinjama

 

Bumbaširović sa svojim timom ljekara godinama čak pomaže i Zoološkom vrtu u Beogradu, a nakon jednog od zahvata svojevremenom je poručio: “To radimo zbog naše djece i našeg grada. Svi volimo životinje i ovo je odličan način da pokažemo svoju ljubav”.

 

I otac i brat eksperti, a i djeca studiraju medicinu

Njegovi podvizni su zaista brojni i teško da bi moglo da se precizira koliko je uspješnih zahvata iza njega, pa možda i ne treba da iznenadi i činjenica da potiče iz renomirane ljekarske porodice. Naime, njegov otac je Živojin Bumbaširević, vrhunski doktor koji je bio profesor Univerziteta u Beogradu, kao i dugogodišnji direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju.

Bio je član Odjeljenja medicinskih nauka, ali i Medicinske akademije Rima i Srpskog ljekarskog društva. Članstvom U SANU dao je ogroman doprinos radu na polju medicine.

Nagrađen je brojnim priznanjima, a bio je počasni član SICOT-a Udruženja ortopeda Francuske, Italije, Čehoslovačke, Njemačke i Mađarske, kao i član Međunarodne organizacije hirurga i Internacionalnog koledža za hirurgiju.

Brat Marka Bumbaširevića, Vladimir, takođe je veliki ekspert na polju srpske medicine. Profesor je Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i akademik SANU. Do prošle godine bio je rektor Univerziteta u Beogradu. Koautor je više od 80 publikacija, naučnih radova, udžbenika, monografija, sa oko 300 citata prema podacima iz maja 2012. godine, a i dobitnik je Nagrade grada Beograda za medicinu.

Takođe, djeca Marka i Vojislava Bumbaširevića su krenula porodičnim stopama i studiraju medicinu.

(Blic)