LAKTAŠI, 20. avgusta – Opasani koktel droge i energetskih pića, koji može da bude smrtonosan, popularan je među mladima, a najmlađa osoba koja je na ivici smrti dovežena na Vojnomedicinsku akademiju upravo zbog ove kombinacije imala je samo 14 godina. U klinici za toksikologiju Vojnomedicinske akademije u Beogradu tako je, desetinama ljudi, koji su bili na ivici smrti, spasen život, piše Blic.

Droga (1)

Prof. Jasmina Jović Stošić, načelnica klinike za toksikologiju VMA, kaže da je ogroman problem to što najveći broj onih koji konzumiraju ovu opasnu kombinaciju dođe do bolnice tek onda kada im stanje postane veoma kritično.

– Ljekarsku pomoć potraže tek kada se ispolje drastična neželjena dejstva, tako da mi vidimo samo “vrh ledenog brega” – kaže prof. Jović Stošić.

Od uznemirenosti, preko gubitka svijesti, do smrti

Ona objašanja kako izgledaju osobe koje završavaju na toksikologiji i to je svojevrsno upozorenje roditeljima, mladima i onima koji su ikada pomislili da isprobaju ovako nešto.

– Najčešće se radi o izrazitoj psihomotornoj uznemirenosti. Haluciniraju, srce im ubrzano lupa, osjećaju bol u grudima i imaju gušenje. Kliničkim pregledom se osim znakova nemira i dezorijentacije, konstatuju i proširenost zjenica, ubrzan ili nepravilan rad srca, visok krvni pritisak i povišena temperatura – objašnjava načelnica klinike za toksikologiju VMA.

U najtežim slučajevima, kaže ona, dolazi do gubitka svijesti sa pojavom grčeva pojedinih mišića ili čak cijelog tijela, jako visoke temperature, prestanka disanja i – smrti.

Najmlađi 14 godina, uglavnom muškarci

– Životna dob naših pacijenata koji za posljednje dvije godine doveženi u VMA zbog kombinacije psihoaktivnih supstanci sa energetskim pićima je od 14 do 34 godine. U više od 90 odsto slučajeva se radilo o osobama muškog pola – dodaje ona.

Prema riječima načelnice klinike za toksikologiju VMA, energetska pića sama po sebi nisu zdrava, ali pretjerana upotreba uz narkotike i/ili alkohol može biti smrtonosna.

– Zabilježene su kombinacije konzumiranja energetskih pića sa alkoholom, marihuanom, kokainom, ali najčešće sa amfetaminima i njihovim derivatima uključujući i ekstazi (MDMA) – kaže prof. Jasmina Jović-Stošić.

Konzumacija energetskih pića, koja sadrže velike količine kofeina, objašnjava doktorka, djeluje sinergistički, odnosno pojačava toksične efekte koji se manifestuju na kardiovaskularnom i centralnom nervnom sistemu, doprinoseći težini kliničkih poremećaja i smrtnom ishodu.

Predoziranja svakom od navedenih psihoaktivnih supstanci, a posebno njihovim kombinacijama mogu da budu teška, pa i fatalna, upozoravaju ljekari. Zato je važno brzo odreagovati, jer tako možete spasiti život mladoj osobi koja je donijela nepromišljenu odluku.

Ukoliko se kao prolaznik ili prijatelj zateknete u blizini osobe koja je u svoj organizam unijela smrtonostnu kombinaciju, postoje dvije najvažnije stvari koje morate uraditi.

– S obzirom na to da su obično povezana sa „rekreativnom” upotrebom prilikom izlazaka u klubove, jako je bitno da okolina prepozna osobu koja je pod dejstvom psihoaktivnih sustanci, koja je psihički izmjenjena ili se žali na određene opisane tegobe. Od vitalnog značaja je da se takva osoba ne ostavi sama, već da se pozove hitna pomoći koja će procijeniti kakve su terapijske mjere potrebne. Pogotovu je važno, i može biti spasonosno, da se osobi koja je izgubila svijest pruži prva pomoć, tako što će biti postavljena da leži na bok, sa licem okrenutim ka podlozi, da ne bi došlo do zapadanja jezika ili ugušenja povraćenim sadržajem – kaže prof. Jović-Stošić.

 

Srpskainfo