epa06465226 Golden Spiny Mouse (Acomys Russatus) in the Zoo in Frankfurt Main, Germany, 22 January 2018. EPA-EFE/ARMANDO BABANI

– Virus izaziva prirodno žarišnu infekciju, mesto koje je rezervoar, to su mišoliki glodari, šumski ili poljski miš, pacov… Oni prenose ovu bolest i stalno svojim izlučevinama zagađuju područje gdje se nalaze – ističe dr Maris, pišu Novosti.

– Ta faza traje nekoliko dana, potom temperatura opada ali dolazi do pada pritiska koji može dovesti do šoka. Ova faza traje od nekoliko sati do tri dana, i prati je oligurična faza, kada se krvarenja nastavljaju, po koži, sluzokožama i unutrašnjim organima. Smanjuje se izlučivanje mokraće i oštećuju se bubrezi. Ako se prebrodi, posljednja je faza ogromnog lučenja mokraće, tri do šest litara i to je faza oporavka – dodaje ovaj epidemiolog.

Dr Maris upozorava da je riječ o potencijalno smrtonosnoj bolesti, a smrtnost je od 0, 5 do deset odsto. Do pogoršanja dolazi u drugoj i trećoj fazi bolesti.

Virusna mišja groznica u telo čovjeka može da dospe udisanjem prašine od osušenog izmeta miša, recimo tokom boravaka ili čišćenja podruma, šupa, magacina, ostava, skladišta i uopšte prostorijama u kojima se mogu naći glodari. Takođe, čest je slučaj da se dobije u prirodi ili tokom hvatanja i ubijanja miševa i pacova. Moguć je čak i aerosolni prenos, ako se izmet glodara osuši, a mi u toj prostoriji udahnemo zaražene čestice.

– Ako ste na tavanu, podrumu, gdje vidite da ima izmeta glodara, nikada nemojte čistiti metlom! Niti usisavati. Poprskajte varikinom i vlažnom krpom prebrišite. Nosite i masku – savetuje dr Maris.

– Moram naglasiti da se ne prenosi sa čovjeka na čoveka, putevi prenosa diktiraju i mere zaštite. Izbegavajte boravak u žarištima, šuma, njiva, polje… Izbegavajte nisko, neuređeno rastinje jer se tu oni razmnožavaju i ima izlučevina”, dodaje ona.

– Postoji više serotipova ovog virusa. Neki daju blažu kliničku sliku, to je na primer Pumala virus u Evropi, i Seul serotip. Znatno opasniji tip sa težom kliničkom slikom je tip Beograd, koji imamo na teritoriji Balkana – poručila je dr Maris u emisiji “Uranak” na K1.

Srpskainfo