LAKTAŠI.17.maja- Virtuelni svijet postaje sve opasniji, naročito nakon “pošasti” nazvane  „Izazov plavog kita“, koja je nije izuzetak ni za prostor BIH.

Interpol je obavijestio MUP Republike Srpske o ovoj pojavi, a MUP sve policijske uprave. Radi se o opasnoj igri „Izazov plavog kita“ koja se širi društvenim mrežama. U nekih 50 nivoa igre koje su destruktivnog i na kraju i suicidnog karaktera koje navode žrtvu, učesnike igre, na samodestruktivne radnje.

 

Ovim putem apelujemo na građane i roditelje da, ukoliko bi došli do bilo kakvih saznanja u vezi s tim, da ih podijele s policijom kako bi se zajedno sa školskim ustanovama, socijalnim i ostalim institucijama preduzeli potrebne mjere i radnje.

Inače, online igrica “Plavi kit”, koja navodi djecu na samoubistvo, postala je top tema svjetskih medija posljednjih dana. Iako je tvorac ove igrice uhapšen, ona i dalje uzima danak među tinejdžerima, a hakerska grupa Anonymous objavila je zabrinjavajuće informacije. Anonymousi su još prije nekoliko mjeseci upozorili na pošast zvanu “Plavi kit”, te objavili rat tvorcima ove igrice.