LAKTAŠI, 06. marta – Slika prepunog autobusa koji je vozio na relaciji Mostar – Zagreb, u kojem su putnici sjedili i na podu, zgrozila je javnost u regionu, ali ova situacija, nažalost, nije tako rijetka.

autobus-guzva-Foto-privatna-arhiva

U sličnim uslovima vozili su se i putnici, uglavnom studenti, na relaciji od Trebinja do Mostara, koji su svjedočili da je u autobusima jednog prevoznika iz BiH stajalo desetak i više putnika, posebno u vrijeme praznika. Po njihovim iskustvima, dešavalo se da je autobus pun već u mjestu polaska, ali da na sljedećoj stanici, ipak, prima putnike koji onda stoje do naredne stanice.

U Udruženju potrošača „Don“ kažu da je to situacija u kojoj je upitno mnogo toga, koja ne bi smjela da se dešava, ali upozoravaju da joj doprinose i sami putnici koji, u žurbi da stignu na odredište, pristaju da se voze i na taj način.

 

– Ako se nešto desi dok se vozite zato što ste stajali, nisu vam zagarantovana nikakva prava. Međugradske linije sigurno ne bi trebalo da imaju ljude koji stoje, dok je to u gradskom prevozu normalno – kaže Murisa Marić iz ovog udruženja.

Po njenim riječima, i inspekcije bi trebalo da dodatno povedu računa o tome. U Inspektoratu RS naveli su da se u autobusu kojim se obavlja javni prevoz lica i privatnom vozilu može prevoziti onoliko lica koliko ima registrovanih mjesta za sjedenje i stajanje, ali nisu precizirali da li se time što putnici stoje u međugradskom prevozu ugrožava bezbjednost.

S druge strane, u Udruženju saobraćaja i veza RS ističu da nijedan autobus u međugradskom saobraćaju nije registrovan za stajanje.

– To je zabranjeno u prevozu putnika i ko to radi najozbiljnije ugrožava bezbjednosti putnika. Članice našeg Udruženja isključivo poštuju saobraćajne propise i nemamo informacija ni od putnika, niti od prevoznika u autobusima, da je bilo tih problema sa članicama našeg Udruženja. Imamo, međutim, informacija i problema s nekim prevoznicima iz Federacije BiH koji ne poštuju propise, a posebno kada spajaju dvije-tri linije u jednu – objasnio je za Srpskainfo predsjednik Skupštine ovog udruženja Dejan Mijić.

 

Srpskainfo