Foto: Image by analogicus from Pixabay | Opasna praksa u Sloveniji: Namjerno se inficiraju radi lakšeg putovanja

LJUBLJANA – Medicinski stručnjaci u Sloveniji zabrinuti su zbog pojave namjernog inficiranja virusom korona radi lakšeg kretanja i putovanja, s obzirom na to da se prebolijevanje za sada tretira, kao i da je osoba vakcinisana.

Epidemiolog Mateja Logar, koja vodi Vladin stručni savjet za virus korona, ukazala je da je riječ o opasnoj praksi, jer svi koji se namjerno inficiraju rizikuju teži oblik bolesti.

“Primjećujemo trend povećanja broja onih koji se žele što prije zaraziti da bi dobili potvrdu koja će im omogućiti lakša putovanja i prelazak granica, koju nikako ne možemo preporučiti”, rekla je Logarova na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da se razmišlja promjeni pravila, da se oni koji su preboljeli virus skinu s liste izuzetaka od testiranja prilikom prelaska granice, ali tek u fazi kada vakcine bude dovoljno za veći dio populacije.

Infektolog Tomaž Zovko iz ljubljanskog Univerzitetskog kliničkog centra rekao je da se o kovidu 19 ne zna mnogo toga, da je nepredvidiv i da može imati trajne posljedice, prenose slovenački mediji.

Prema njegovim riječima, dosta je sigurnije spriječiti inficiranje i bolest, pa se onda vakcinisati, nego se razboljeti i računati da je tako stečen imunitet.

Nezvisne