LAKTAŠI, 23. februara – Za korisnike Androida: Nakon instalacije takve aplikacije maliciozni kod sam, bez znanja i dopuštenja korisnika, šalje SMS poruke na neki od kratkih kodova usluga s posebnom tarifom.

mob3

Na tržištu okolnih, komšijskih zemalja,  pojavila se nova vrsta prevare mobilnim telefonima koje korisnici isprva nisu ni svjesni. Kako u saopštenju navodi HAKOM, prevara primarno ugrožava korisnike mobitela s Android operativnim sistemom, ako instaliraju neku od besplatnih aplikacija koja u sebi sadrži maliciozni kod.

– Izgleda da je riječ o jednostavnim igrama, specijalnim fontovima ili efektima za kameru koje se legalno mogu preuzeti u Google trgovini kao i nekim od neovlašteno preuzetih aplikacija s probijenom zaštitom (npr. aplikacija za navigaciju). Nakon instalacije takve aplikacije, koja prividno služi drugoj svrsi, maliciozni kod sam, bez znanja i dopuštenja korisnika, šalje SMS poruke na neki od kratkih kodova za usluge s posebnom tarifom. Time se stvara neplanirani i neželjeni trošak korisniku, a slanje riječi STOP na kratki kod u ovakvoj prevari ne mora nužno riješiti problem jer maliciozna aplikacija može ponovo korisnika prijaviti na uslugu sve dok je instalirana na mobitelu – tvrde u HAKOM-u.

mob1

foto: Blogtrepreneur/Flickr

Kako bi se zaštitili, korisnici s Android operativnim sistemom na mobitelima moraju paziti koja prava pristupa daju aplikacijama koje instaliraju, odnosno ne bi trebali instalirati aplikacije koje traže pristup nečemu što nije povezano sa svrhom aplikacije.

– Primjerice, ako aplikacija služi za efekte kamere onda joj ne treba pristup SMS-u ili pozivima na mobitelu pa takve i slične treba izbjegavati. Korisnicima se savjetuje  da u postavkama upravljanja aplikacijama zabrane pristup SMS-u i telefonu, ako to nije apsolutno nužno za funkcioniranje aplikacije – navodi HAKOM.

ČUVAJTE SVOJE PODATKE Ne ‘klikajte’ na razne poruke, a ‘super’ ponude često su zamke! Takođe, dodaju, postoji i opšti način zaustavljanja svih troškova usluga s posebnom tarifom. Naime, svaki korisnik može besplatno zatražiti od svog operatora zabranu slanja i primanja SMS poruka na kratke kodove odnosno pozivanja brojeva za usluge s posebnom tarifom. Skreće se pozornost da u tom slučaju korisnicima neće raditi niti usluge poput SMS parkinga ili sličnih, koje isto spadaju u usluge s posebnom tarifom.

Korisnici iPhonea  nisu ugroženi, ali trebaju biti oprezni

Izgleda da korisnici koji ne koriste Android OS nisu ugroženi ovom prevarom, ali bi se svejedno trebali držati opštih savjeta o sigurnosti prilikom preuzimanja aplikacija, čak i onih dostupnih na službenim trgovinama.

mob

foto: Dreamstime

Ova prevara ne zahtijeva interakciju korisnika! – Svi oni koji na svojim mjesečnim računima uoče trošak trećih strana, za koji smatraju da je nastao ovom prevarom, trebaju platiti samo nesporni dio računa, a na sporni uložiti prigovor svome operatoru u zakonskom roku od 30 dana od dana dospijeća računa.