Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv lažnog hirurga Save Kneževića (23), zbog sumnje da je narušio zdravlje najmanje sedam djevojaka nad kojima je u svojoj neregistrovanoj ordinaciji u centru Beograda obavljao medicinske zahvate, za koje nije imao ni odgovarajuću diplomu, niti licencu i predložilo sudu da ga osudi na osam i po godina zatvora!

Optužnicom je obuhvaćena i njegova majka Danijela Knežević, cvjećarka koja je sinu pomagala u ordinaciji. Za nju je tužilaštvo predložilo kaznu od godinu i po dana zatvora.

– S. K. sumnjiči se da je počinio krivično djelo neovlašćeno bavljenje određenom djelatnošću, teška djela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom nadriljekarstvo i nadriapotekarstvo, prevaru, falsifikovanje isprave, a okrivljena D: K. zbog sumnje da je počinila krivično djelo neovlašćeno bavljenje određenom djelatnošću u pomaganju – saopštilo je tužilaštvo za koja se sve krivična djela sumnjiče majka i sin, optužnicom koje je podnijeta sudu.

Sava Knežević i njegova majka, podsjetimo, uhapšeni su 24. marta. Kneževiću su lisice stavljenje zbog sumnje da su u neregistrovanoj ordinaciji “Dr Sauvage” u Beogradu, na Terazijama, od 2. januara 2020. do 8. aprila ove godine, za novčanu naknadu bavio pružanjem medicinskih usluga, bez odgovarajuće stručne srepene i bez odgovarajućeg odobrenja za samostalan rad, osdnosno bez licence a za čije obavljanje mu je po zakonu potrebna dozvola nadležnog organa.

– Osumnjičeni je pružao medicinske usluge i izvodio medicinske zahvate nad pacijentima, kao što su liposukcije, transferi masti, korekcije usana i druge, prikirivajući od njih činjenicu da nije stručno osposobljen za pružanje medicinskih usluga i izvođenje medicinskih zahvata, da bi nakon izvršenih “usluga” izdavao medicinske izvještaje sa propisanom terapijom – lijekovima, bez pečata i sa lažnim brojem licence, za dogovrenu naknadu, što je za posljedicu imalo teško narušavanje zdravlja za sada sedam oštećenih – navelo je tužilaštvo. U svemu tome, kako se navodi, pomagala mu je majka, koja je u tom periodu u nerigistrovanoj ordinaciji primala pacijente kojima treba da se pruže medicinske usluge i odrade medicinski zahvati, te od istih uzimala novčanu nakandu, sve to iako joj je bila poznata činjenica da njen sin u neregistrovanoj ordinaciji radi bez odgovarajuće stručne spreme i bez odgovarjućih odobrenja za samostalan rad, odnosno bez licence.

– Osumnjičeni se oglašavao preko društvenih mreža i na taj način nudio svoje medicinske usluge i izvođenje zahvata. Takođe je u svrhu reklamiranja koristio svoj Instagram profil, kao i Instagram naloge pojedinih javnih ličnosti – potvrdilo je Prvo osnovno javno tužilaštvo.

Majka i sin, saslušani su u tužilaštvu 25. maja i tada su iskoristili svoje zakonsko pravo da se brane ćutanjem, a kasnije su negirali izvršenje krivičnih djela.

FOTO: INSTAGRAM/SCREENSHOT
FOTO: INSTAGRAM/SCREENSHOT

Tokom postupka, saslušano je sedam oštećenih žena, kao i sedam zdravstvenih radnika, ljekara i anesteziologa kao svjedoka, a koji su bili radno angažovani u ordinaciji Save Kneževića. Takođe, vještačene su povrede koje su oštećene zadobile, kao i uračunljivost Kneževića i njegove majke.

– Nakon razmatranja i ocjene svih izvedenih dokaza, tužilaštvo je protiv okriveljenih podnijelo optužni predlog i predložilo sudu da orkiveljene proglasi krivim i S. K. izrekne kaznu u trajanju od osam godina i šest mjeseci i novčanu kaznu u iznosu od 800.000 dinara, a okrivljenoj D. K. godinu dana kućnog zatvora – navodi se u saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

Podsjetimo, sud je poslije mesec dana istrage lažnom hirurgu koji je zapravo maser i njegovoj majci ukinuo pritvor i pustio ih da se u nastavku postupka brane sa slobode, piše Blic.