LAKTAŠI, 30. maja – Mjesec maj ove godine je najhladniji maj u posljednjih 30 godina i najkišniji u posljednjih 60 godina u Hrvatskoj, ali i u ostalim dijelovima Balkana, izjavila je meteorolog Dunja Mažočo Drvar.

 maj

Ujedno, to je i treći najhladniji maj u posljednjih 70 godina, rekla je ona za RTL.

“Imali smo u ovom divnom proljećnom mjesecu jedva šezdesetak odsto prosječnog osunčavanja, pa ne čudi činjenica da koža još nije uspjela da se navikne na ovogodišnje sunce”, rekla je Mažočo Drvar.

Maj je peti mjesec godine po gregorijanskom kalendaru. On ima 31 dan.

Nazvan je po Maji, boginji prirode. Slavenski naziv u bosanskom jeziku je svibanj, po biljci svibi.

 

113119_devojka-thinkstock_ls

Maj mesec se prema crkvenom tumačenju naziva carski, u staroj slovensko – srpskoj tradiciji nazivan je traven, a u tradicionalno srpskoj cvetanj ili cvetnik. Srpski narodni kalendar ima skup manje-više nepisanih pravila za svaki mesec u godini, kojih se srpski narod vekovima pridržavao.

Tako se maj od davnina smatra mesecom u kom se zaljubljuju čak i oni koji kažu da nisu nameravali niti sebe smatraju osobom zaljubljive prirode.

Ako zanemarimo narodna vjerovanja, i  uzmemo u obzir izvještaj Federalnog hidro-meteorološkog zavoda, koji kaže da je kod nas zastupljena kontinentalna i umjereno kontinentalna klima, možemo zaključiti da ovogodišnji maj odstupa od svih parametara.

U godišnjem hodu temperature zraka uočljiv je nagli porast temperature od januara prema julu, a zatim postepen pad prema decembru. Najhladniji mjesec je januar, a najtopliji juli. Srednje januarske temperature su negativne i kreću se između -0,9°C i 0,0°C izuzev područja oko Bihaća, koje u ovom mjesecu ima pozitivnu temperaturu (0,3°C), što je uslovljeno položajem i orografijom. Idući od januara ka julu, maj je mjesec koji se odlikuje sunčanim danima, prijatnim temperaturama zraka, i umjerenim padavinama, koje u ovom periodu predstavljaju blagodat za poljoprivrednike. Međutim, prosječne vrijednosti i statistički podaci za maj 2019. ne važe. Situacija je sasvim drugačija.

Ne preostaje nam ništa drugo, do nadati se da će ljeto biti u granicama “normale”.

 

Wikipedia/FHMZ/Nezavisne