LAKTAŠI, 20. marta – Nedavno se na internetu pojavio kućni test za koji se tvrdi da može da vam pomogne da hitno djelujete ukoliko sumnjate da imate korona virus, kao i da ukaže na plućnu fibrozu.

 korona

“Tajvanski stručnjaci savjetuju da uradite jednostavan test svakog jutra. Duboko udahnite i zadržite dah duže od 10 sekundi. Ako možete da držite dah ovoliko dugo bez kašljanja ili poteškoća u disanju, bez anksioznosti ili težine na plućima, znači da nemate plućnu fibrozu, što u osnovi znači da nemate infekciju”, navedeno je u testu.

Većina svjetskih medija je prenijela ovu vijest navodeći da su ovaj savjet dijele japanski ljekari i tajvanski stručnjaci, a nakon što se proširio internetom oglasili su se i medicinski eksperti.

Zdravstveni stručnjaci, Svjetska zdravstvena organizacija i Univerzitet Stanford su odbacili ove tvrdnje, ali korisnici društvenih medija i dalje dijele netačne informacije.

“Mnoge dezinformacije o simptomima Covid-19 virusa i tretmanima liječenja, koje se lažno pripisuju Univerzitetu Stanford, danima kruže društvenim mrežama i prosljeđuju putem e-mail poruka. Zvanične informacije iz Stanforda dostupne su na sajtu: http://healthalerts.stanford.edu”, piše na zvaničnom Tviter nalogu Univerziteta.

Doktor Robert Amar, specijalista za zarazne bolesti sa Medicinskog koledža “Bejlor” (Baylor) iz Hjustona, izjavio je za “Associated Press” da ne postoji jasan dokaz da korona virus izaziva 50-postotnu plućnu fibrozu.

Prema mišljenju stručnjaka, desetominutno disanje ne može zaista da otkrije da li neko ima virus.

“Ova vrsta testa može biti od pomoći u identifikaciji osoba sa ozbiljnijim bolestima pluća. Sa druge strane neće moći da identifikuje osobe koje su zaražene i imaju blage simptome ili samo sumnjaju na infekciju”,  kazao je doktor Robert.

Osim toga u okviru objave, u kojoj se savjetuje da uradite kućni test za otkrivanje virusa korona, navedeno je da će ispijanje vode na svakih 15 minuta ubiti virus.

Iako je hidiranje, odnosno konzumiranje vode veoma važno za sveukupno zdravlje, ona ne može da spriječi infekciju korona virusom – saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija Filipina (World Health Organization Philippines).

“Mnoga oboljenja, pored korona virusa, mogla bi da dovedu do otežanog disanja, uključujući astmu, anksioznost ili kardiovaskularne bolesti”,  izjavio je doktor Gregori Poland, naučnik koji radi na vakcini u poznatoj “Mayo” klinici u Minesoti.

(Telegraf.rs)