LAKTAŠI, 02. januara – Kod ljudi koji poste, prelazak sa posne na mrsnu ishranu treba da bude postepen, inače mogu da se jave razne zdravstvene tegobe, upozoravaju ljekari.

Pecenje-jagnje-prase-12

U banjalučkom Domu zdravlja kažu za Srpskainfo da je, po prestanku posta, važno pribjeći uvođenju svih uobičajenih namirnica u ishranu.

– Nakon višenedjeljnog posta, čest je slučaj pretjeranog unosa mrsne hrane, što nikako ne može biti dobro za organizam, a pogotovo za digestivni sistem. Veoma je važno da se ne jedu odmah velike količine hrane, a pogotovo ne masne. Bitno je znati kako jesti nakon posta, da ne bi došlo do stomačnih problema – kaže specijalista porodične medicine Sanja Tešanović.

Prema njenim riječima, nagla konzumacija hrane životinjskog porijekla, i u velikoj količini, nakon posta može izazvati osjećaj nadutosti, nadimanja ili bolova u stomaku, mučninu.

– Mogu da se jave i druge posljedice, zavisno od zdravstvenog stanja, od skoka krvnog pritiska do problema sa varenjem koje veliki unos hrane dodatno otežava. Umjerena ishrana je način da izbjegnemo ove zdravstvene tegobe, zbog kojih građani ponekad zatraže ljekarsku pomoć – upozorava Tešanovićeva.

 

Objašnjava da se u toku posta organizam naviknuo na manje masnu i začinjenu hranu ili kako se to češće zove „lakšu hranu“.

Foto: V. Mitić/RAS Srbija

 

– U toku adaptacije treba konzumirati hranu koja nije teška za varenje i koja je bogata hranjivim materijama. Postepeno se uvode i složenija jela. Preporučuje se u početku u ishranu uvesti mladi sir, zatim jogurt, kiselo mlijeko i kefir. Nakon toga dolaze drugi mliječni proizvodi, a potom meso – ističe Tešanovićeva.

Zdrava hrana

Ljekari naglašavaju da je posna hrana zdrava, odnosno da povoljno utiče na kardiovaskularni sistem, pročišćava krvne sudove, smanjuje loš holesterol, lakše se vari.

– Pored toga, posnom hranom unosimo hranu koja je bogata celulozom, koja detoksikuje organizam. Od načina ishrane koji osoba ima prije započinjanja posta, zdravstvenog stanja i godina starosti, zavisiće i trajanje perioda prilagođavanja na novi način ishrane prelaskom na posnu hranu.  Obroci tokom posta moraju biti redovni, a ishrana raznovrsna – kaže Tešanovićeva.

 

Srpskainfo