LAKTAŠI, 18. marta – Za čak šest pošiljki sjemenskog krompira, u količini od gotovo 77 tona porijeklom iz zemalja Europske unije, naložena je zabrana uvoza u BiH i povrat pošiljaocu, saopćila je Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske.Tokom pregleda krompira koji je stigao iz Danske, Luksemburga, Holandije i Njemačke, utvrđeno je prisustvo regulisanog štetnog organizma “Fusarium sp.“, zbog čega je ova pošiljka obustavljena.

krompir

“U toku redovnog fitosanitarnog pregleda izvršeno je uzorkovanje sjemenskog krompira za laboratorijsku analizu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, a koju je izvršila JU Poljoprivredni institut RS-a. U analiziranim uzorcima sjemenskog krompira utvrđeno je prisustvo organizma `Fusarium sp.` u procentima od 6 do 14 posto krtola, a dozvoljeni procenat je 1 posto“, stoji u saopćenju iz Inspektorata RS-a.

Dodaje se i kako je tokom proljetne i jesenje sjetvene sezone posebna pažnja usmjerena na kvalitet i sigurnost poljoprivrednog repromaterijala koji se uvozi, kako bi se spriječio unos štetnih organizama.

Nadalje, navodi se kako je ovo još jedna u nizu zabrana, jer je u prethodnim danima inspekcija zabranila uvoz dvije slične pošiljke iz Holandije i Francuske, te da je ovo pokazatelj da su i ozbiljni proizvođači sjemenskog krompira u Europi imali problema sa proizvodnjom tokom protekle godine.

“Imajući u vidu da je protok roba između entiteta slobodan, o zabrani uvoza zaraženih pošiljki obavijestili smo nadležnu federalnu inspekciju, a u cilju sprečavanja uvoza ovakvog sjemenskog krompira na graničnim prelazima Federacije Bosne i Hercegovine“, zaključuje se u ovom saopćenju.

Izvor: Radiosarajevo