LAKTAŠI, 01. januara – U Republici Srpskoj i Federaciji BiH ovog jutra vozi se po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, a poledica je moguća, naročito u višim predjelima.

autoput-9-januar-foto-S-PASALIC

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske upozoravaju na povećanu opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, te savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu, te obaveznu upotrebu zimske opreme.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se na dionici magistralnog puta Prijedorska petlja-Klašnice i preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju na tom dijelu puta.

U toku je izgradnja privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar”, Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš i postavljena je privremena signalizacija.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka-Srpske Toplice u toku je izgradnja trase optičkog kabla, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, uz regulaciju semaforima na dijelu gdje se izvode radovi.

Zbog radova na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka, na dionici Krupa na Vrbasu-Bočac od 7 do 17 časova saobraćaj se obustavlja na 10-tak minuta i propušta naizmjenično jednom trakom.

U toku je sanacija mosta preko rijeke Moštanice, zbog čega je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Moštanica-Kozarska Dubica, a vozila se preusmjeravaju na obilazni put u neposrednoj blizini.

 

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača od ponoći do 7.00 i od 16.00 časova do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 tona i autobuse klase “M3” a zbog radova na sanaciji klizišta.

Na regionalnom putu Teslić dva-granica Republika Srpska/Federacija BiH Podjezera, u mjestu Žeželja, zbog oštećenja nosive konstrukcije mosta preko rijeke Žeželje zabranjen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi pet tona.

Zbog oštećenja mosta na rijeci Jadrini na lokalnom putu Doboj-Manastir Petrovo zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi tri i po tone.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na području Federacije BiH ugaženog snijega na kolovozima mjestimično ima na putnim pravcima Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Livno-Kupres, Tomislavgrad-Šujica i Livno-Glamoč.

Povodom praznika Nove godine do sutra u ponoć zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Zbog sanacije tunela Vranduk dva i dva mosta, na dionici magistralnog puta Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično jednom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

 

SRNA