BANJALUKA – Okružno javno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv Danijela Guduraša (42), policajca PS Nova Topola, kojeg terete da je za novac učestvovao u fingiranju saobraćajne nezgode u Dušanovu zajedno sa Mišelom Vasićem (26), Nenadom Vasićem (57) i Aleksandrom Dragićem (27) iz Gradiške, koji su takođe optuženi.

Kako se navodi u optužnici, Guduraš je po dogovoru s osumnjičenim Vasićima iskoristio svoj službeni položaj u namjeri da pribavi korist i sebi i njima te je od Mišela dobio 1.000 KM kako bi pomagao u fingiranju saobraćajne nezgode 25. jula 2020. godine u 1.55 na putu Nova Topola – Aleksandrovac.

“Tog dana bio je raspoređen u obilazak terena, gdje se dogodila fingirana saobraćajna nezgoda. On je pozvao Policijsku stanicu Nova Topola sa službenog broja da prijavi saobraćajnu nezgodu, iako je znao da do nje nije došlo jer su osumnjičeni Mišel i Nenad Vasić, u namjeri da od osiguravajućeg društva ‘Nešković osiguranje’ a.d. Bijeljina naplate osiguranu sumu od golfa 2 kojim je navodno upravljao P.M., sve su prethodno dogovorili s osumnjičenim Gudurašem”, navodi se u optužnici.

Na dogovorenom mjestu navodne nezgode je policajac Guduraš čekao sa službenim vozilom, a golfom 2 je došao P.M., koji je izašao, i u auto je ušao Nenad Vasić te njim namjerno udario više puta u zadnji dio BMW-a iz kojeg je izašao Mišel Vasić.

Kako se navodi u optužnici, potom su Vasić, Dragić i policajac Guduraš izgurali BMW sa puta na livadu kako bi izgledalo da je došlo do stvarne saobraćajne nezgode, a u kojoj je taj automobil sletilo s puta.

Policajac je potom prijavio da je naišao na saobraćajnu nezgodu te, prema navodima optužnice, sačekao uviđaj, dok se prethodno dogovorio s ostalim akterima o činjenicama koje će ispričati.

Optužnica Mišela i Nenada Vasića tereti da su nakon uviđaja fingirane saobraćajne nezgode i izdavanja prekršajnog naloga P.M., kao navodno isključivom krivcu nezgode, 12. avgusta 2020. godine, u namjeri da prevare i naplate osigurane sume, podnijeli prijavu za utvrđivanje štete.

Takođe ih terete da su, kako bi naplatili veću odštetu, sami sebe povrijedili tako što su jedan drugog udarali daskom, a naveli su da su povrede zadobili u nezgodi.

Na osnovu lažne nezgode uspjeli su da od osiguranja naplate oko 10.000 KM.

Optužnicu je potvrdio Osnovni sud u Gradišci i Guduraša terete za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i prevaru u osiguranju, a ostale za prevaru u osiguranju.

Nezavisne