LAKTAŠI, 15. novembra –  U beogradskom manastiru Rakovica, na grobu blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla, koji se upokojio na današnji dan 2009. godine, služen je parastos.
Parastos je služio NJegovo preosveštenstvo episkop moravički Antonije, sa blagoslovom NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, u prisustvu velikog broja vjernika i poštovalaca patrijarha Pavla.

patrijarh-pavle-670x447

U besjedi poslije parastosa, vladika Antonije je istakao da se prije osam godina upokojio veliki srpski jerarh i veliko svjetlo Srpske pravoslavne crkve /SPC/, veliki teolog, kanonista, liturgičar, duhovnik, a, najprije, otac srpske nacije.

On je naveo da je patrijarh Pavle u najtežim istorijskim trenucima po srpsku Crkvu i državu svojom krotkošću, smirenjem i molitvom uspijevao duhovno i fizički da nosi teret vremena, saopšteno je iz SPC.

“U njegovim rečima bile su samo jevanđeljske pouke. U njegovim rečima se moglo čuti o smirenju i duhovnosti, o krotosti i ljubavi, o svim drugim jevanđeljskim vrlinama koje je primerom svog života pokazivao”, rekao je vladika Antonije.

On je dodao da je patrijarh Pavle za svaku hrišćansku dušu, ali i za svakog čovjeka ma koje vjere i nacije, rase ili boje kože nalazio riječ utjehe.

“Mnogim vernicima, običnim ljudima, bio je duhovnik i savetnik kako treba vaspitavati sebe i svoju porodicu, svoju domaću crkvu”, istakao je vladika moravički, podsjećajući na svakodnevno patrijarhovo služenje božanske liturgije i blagodat koju je sobom pronosio.

Na molitvenom skupu učestvovali su članovi Kulturno-umjetničkog društva “Slavonija u srcu”, koji se svake godine na ovaj dan okupljaju u manastiru Rakovica.

Na dan Svetog Arsenija Sremca, 10. novembra, poklonička grupa iz Hrvatske sa protojerejom Draganom Gaćešom, starješinom hrama u Kućancima – rodnom mjestu patrijarha Pavla, posjetila je manastir Rakovicu i patrijarhov grob.

I danas se u Hramu Svetih Petra i Pavla u Kućancima srpski narod liturgijom i parastosom sjeća svog blaženopočivšeg patrijarha.

 

/SRNA/