LAKTAŠI, 27. aprila – Roditelji srednjoškolaca u Banjaluci, koji su uplatili ekskurzije prije više od godinu dana, ogorčeni su nakon što im je saopšteno da će „u kešu“ dobiti samo pola od uplaćenog novca.

Ogorčenje je još veće, jer roditeljima ni ono pola što je obećano još nije vraćeno.

Roditelji koji su se odricali cijelih plata prošle godine s pravom pitaju po kojem zakonu im je oduzet teškom mukom zarađen novac, odvajan kako bi njihova djeca sa školskim drugarima otputovala na nezaboravne ekskurzije.

– Uplatio sam 300 maraka, a rekli su da će vratiti samo pola. Međutim, ni tih pola nema. Preostali dio novca rekoše da je nekakav vaučer od 117 maraka, koji bih mogao naplatiti tek u maju sljedeće godine. Na ovo sve, na pet odsto od uplaćenog iznosa rekli su da možemo zaboraviti, jer je to novac koji zadržava agencija – ispričao je Banjalučanin i roditelj srednjoškolca čiji je identitet poznat redakciji Srpskainfo.

Vaučeri

Dodaje kako iznos, nečijom voljom oduzet roditeljima, nije zanemariv.

– U srednjoj školi koju pohađa moje dijete ima osam odjeljenja koja su trebala otići na ekskurziju. Neka je u svakom odjeljenju po 20 učenika, a ima ih i više, dio novca koji je „prebačen“ na vaučere plus onih pet odsto iznosi oko 20.000 maraka, i to po samo jednoj školi. U čijem džepu je završio ovaj iznos – upitao je naš sagovornik.

Dodaje kako se nakon svega mnogi roditelji osjećaju izvaranima, i to na vrlo jeftin način.

– Kada su uzimali pare onda nisu nudili da se dio novca uplati njima putem vaučera u roku od godinu dana ili slično, a sada kada trebaju vratiti novac, onda se traže razne načini za opravdanje, samo da se ljudima ne vrati ono što im pripada – dodao je ogorčeni roditelj banjalučkog srednjoškolca.

“Viša sila”

Iz agencije “Star travel” navode, citiramo, da imaju pravo na naknadu za izvršene usluge, jer nisu mogli ispuniti obavezu iz Ugovora o organizaciji ekskurzije, a okolnosti, odnosno viša sila zbog kojih ugovor nije izvršen, nastale su u toku izvršenja ugovora?!

– Pravo organizatora putovanja na pravičnu naknadu za ostvarene ugovorene usluge propisano je Zakonom o obligacionim odnosima. Agencija ima pravo kao organizator putovanja na naknadu troškova što je propisano odredbama zakona o obligacionim odnosima i zakonom o zaštiti potrošača – navode iz pomenute agencije.

Objašnjavaju kako se u cilju realizacije ugovora o organizaciji ekskurzije pristupilo zaključenju ugovora s partnerima u inostranstvu, a u u zavisnosti od destinacije na koju su učenici trebali da putuju, radilo se o Italiji, Francuskoj, Španiji, Grčkoj i drugima.

Ministarstvo ćuti

Dodaju kako su izvršene i obaveze prema partnerima u inostranstvu i uplaćena određena sredstva kao potvrda rezervacije.

– Opšte poznato je da partneri iz inostranstva na osnovu zakonskih odluka u njihovim zemljama ne vraćaju uplaćena sredstva već daju mogućnost da se iskoriste u određenom vremenskom periodu. Vaučeri se odnose na novčana sredstva koja su zarobljena kod “ino” partnera i kao garancija roditeljima/učenicima da ta sredstva mogu iskoristiti kroz realizaciju aranžmana. Sve informacije o korištenju vaučera, koji je samo jedan dio uplaćenih sredstava, agencija će dostaviti školama do 10. maja ove godine – navode iz agencije “Star travel”.

Iako smo još prije dvije sedmice poslali upit Ministarstvu prosvjete i kulture RS odgovor nismo dobili.

NAJAVA TUŽBI

Roditelji su najavili tužbe zbog spornog povrata uplaćenog novca za ekskurzije, a podršku imaju i u udruženju za zaštitu potrošača.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača “Reakcija” još ranije su za Srpskainfo izjavili da ni u kojem kontekstu zakoni o turizmu, zaštiti potrošača ili o obligacionim odnosima, nisu predvidjeli vaučere kao valutu plaćanja, pogotovo one vaučere koje agencija nudi za zamjensko putovanje u Italiju.

– Mi smo savjetovali građane da ne uzimaju te vaučere, već povrat novca u cjelosti. Po svemu sudeći, u nekim slučajevima ovo će poprimiti sudski epilog – naveli su iz udruženja “Reakcija”.

Srpskainfo