Da neki lijekovi nikako ne bi trebalo da se uzimaju bez recepta, ovaj muškarac (31) je osjetio na svojoj koži. Čovjek koji je uzimao Vijagru kako bi mu pomogla s erektilnom disfunkcijom, završio je u bolnici nakon što je uzeo znatno više Vijagre nego što je preporučeno. Naime, gotovo je oslijepio.

Svojoj-djevojci-ubacio-u-piće-viagru-a-kada-vidite-njenu-reakciju-oplakat-ćete-od-smije-VIDEO

Muškarac nije bio potpuno siguran koliko Vijagre je uzeo, ali zasigurno je prekoračio preporučenu dozu od 50 miligrama. Vijagru je kupio onlajn, a doktorima je rekao da su se simptomi pojavili brzo.

Čak i preporučena doza Vijagre može uzrokovati “vizualne smetnje” – obično u formi plavkaste sumaglice. To se događa veoma rijetko i simptomi obično brzo nestaju.

Nažalost, stanje ovog pacijenta nije se popravilo i doktori kažu da je šteta nepopravljiva.

U novom istraživanju koje je vodila njujorška bolnica Maunt Sinao, otkriveno je da velike doze Vijagre mogu da oštete vid. Ono što je još više zabrinjavajuće – efekat može biti trajan.

 

Vođa studije Ričard Rozen rekao je: “Ljudi žive prema filozofiji da ako je malo dobro, mnogo je bolje. Ova studija pokazala je koliko opasna velika doza uobičajenog lijeka može da bude.”

Rozen i njegov tim proučavali su mrežnjaču 31-godišnjaka i rezultati nisu bili dobri. Mrežnjača je vrlo vjerovatno trajno oštećena.

Iako je iznenadni gubitak vida rijetka, ali već opisana nuspojava Vijagre, Rozen kaže kako je ovo prvi put da na pacijentu vide oštećenja i na mrežnjači.

(Index.hr/ Srpskainfo)