LAKTAŠI, 24. decembra – Između 12.000 i 14.000 poljoprivrednih proizvođača u Bosni i Hecegovini proizvodi mlijeko za tržište, ukupne vrijednosti od oko 300 miliona KM godišnje, podaci su Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

mleko-foto-shutterstock-2-e1532010406698

Kako ističu, mljekarska proizvodnja je zato strateška grana poljoprivrede u Bosni i Hercegovini i osnov razvoja ovog sektora.

Ovo ministarstvo je nedavno analiziralo stanje na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni i Hercegovini od 2014. godine do juna ove godine, a tu informaciju je usvojio i Savjet ministara BiH.

Po toj analizi, izvoz mlijeka iz BiH u četiri posljednje godine bilježi pozitivna kretanja, a od 2015. godine povećan je za oko 25 odsto.

 

– Ukupna proizvodnja sirovog mlijeka u 2017. godini u BiH iznosila je 682 miliona litara. Istovremeno, ukupna spoljnotrgovinska razmjena mlijeka i mliječnih proizvoda iznosila je 217 miliona KM, od čega je udio uvoza u ukupnom prometu bio 65 odsto – navode iz ovog Ministarstva.

Podsjećaju da se obustava izvoza na hrvatsko, a samim tim i na evropsko tržište negativno odrazila i na poslovanje prerađivača mlijeka.

– Pozitivni pomaci ostvareni su krajem 2015. godine dobijanjem dozvole za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU za četiri mljekare iz BiH, jer je Evropska komisija potvrdila da je kontrolni sistem bezbjednosti hrane u Bosni i Hercegovini, uspostavljen u skladu sa zahtjevima EU, operativan i efikasan. Ujedno je omogućen i transport kopnenim putem preko teritorije EU na potencijalno značajna tržišta Turske i Ruske Federacije. U 2016. godini taj broj je povećan, tako da sada 11 mljekara izvozi mlijeko u EU – navode iz ovog ministarstva.

 

Srpskainfo