LAKTAŠI.8.februara- Roboti u osnovnim školama širom Srpske:

roboti u osnovnim skolama

Mali plavi robot mBot uskoro će postati svakodnevica u nekim osnovnim školama u BiH.

 

Grupacija “SPARK” donacijom 500 robota i pokretanjem “SPARKreators” lige uvodi robotiku među osnovnoškolce. Škole, koje žele da dobiju robota, besplatnu obuku i takmiče se u robotici, mogu da se prijave sutra do 16 časova.

“Potrebno je samo da se prijave na spark.ba. Po jedan nastavnik, bibliotekar, bilo ko, ko želi da se uključi dobiće besplatnu edukaciju, škole će dobiti besplatne robote i stećiće pravo da se takmiče u “Sparkkreators” ligi, kaže Željka Gajić, iz Egzit centara Banja Luka.

Cilj projekta je da doprinese poboljšanju formalnog i neformalnog obrazovanja đaka iz oblasti robotike, automatike i programiranja. Projekat je dobio i podršku Ministarstva prosvjete RS.

Za sada se prijavilo 276 škola iz cijele BiH, ali samo 81 iz RS.

“Ovu akciju je pokrenuo je pokrenuo IRIM u Hrvatskoj i Srbiji. U Srbiji se zove Bitka za znanje i zaista je sjajan, ima veliki odziv. Ovdje kao što sam rekla organizuje Spark i Egzit centar iz Banjaluke”, ističe Željka Gajić.

“Sugerisao bih ako nisu, pošto će se ovo prenijeti preko medija da se prijavi dovoljan broj škola jer sigurno će djeca od toga imati koristi, a i škole”, poručuje Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Sa oživljavanjem robotike u školama smanjio bi se jaz između obrazovnog sistema u BiH i razvijenijih zemalja. Đaci će dobiti priliku da kroz “SparkKreators” ligu steknu i usavrše svoja znanja u oblastima budućnosti – nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

/Banjaluka.net/