LAKTAŠI, 16. septembra – Osobe sa invaliditetom plaćaju putarinu na autoputevima u Republici Srpskoj, za razliku od zemalja regiona i Federacije BiH.

Putarina-Foto-D-BOZIC

Ministarstvo saobraćaja i veza tvrdi da je u toku postupak provođenja procedure za izmjenu regulative kojom će biti propisano oslobađanje putarina za osobe sa invaliditetom.

– Uvažavajući činjenicu i potrebu olakšica osoba sa invaliditetom, u toku je postupak kojim će ova kategorija ljudi biti oslobođenja plaćanja putarina – uvjeravaju u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Kažu da je, u skladu sa regulativom, na snazi oslobađanje plaćanja putarine za motorna vozila onih subjekata čija je djelatnost u vezi sa bezbjednošću Republike Srpske i nesmetanim i bezbjednim odvijanjem saobraćaja.

 

Tako su plaćanja putarina oslobođenja vozila: hitne pomoći, Crvenog krsta, vatrogasne službe, Oružanih snaga BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova, Auto-moto saveza Republike Srpske, kao i motorna vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava, u skladu sa međunarodnim sporazumom na bazi reciprociteta.

Inače, na autputu Banjaluka – Gradiška u funkciji je sistem otvorene naplate putarine i plaća se u zavisnosti od kategorije vozila. Za putnička vozila cijena je 2,5 KM, dok je 12 KM za četvrtu kategoriju vozila.

Naplata na autoputu “9. januar” je u modifikovanom otvorenom sistemu, cijena je definisana po pređenom kilometru i za putnička vozila iznosi 4 KM. Za četvrtu kategoriju vozila se plaća 20 KM.

 

Srpskainfo